Buitenplaats Syon wordt op diverse plekken ook gekenmerkt door water.
Buitenplaats Syon wordt op diverse plekken ook gekenmerkt door water. Foto:

Buitenplaats Syon in RijswijkBuiten wordt stijlvol wonen

RIJSWIJK - Buitenplaats Syon refereert naar de rijke historie van het gebied. Voor de nieuwbouw die hier ontwikkeld wordt, start op zaterdag 6 juli tijdens de Open Dag de verkoop. Als eerste gaan in de verkoop fase 1 en dan begint ook pre-sale fase 2.

Op de meest bijzondere plek in RijswijkBuiten ontwikkelt Dura Vermeer het project Buitenplaats Syon. In een karakteristieke bouwstijl met verwijzingen naar het rijke verleden van de locatie zullen Oranjerie-woningen, Koetshuizen, Hofwoningen en het appartementengebouw 'Het Buitenhuys' verrijzen. Midden in een park en omringd door water biedt het project de mogelijkheid om uw eigen bootje aan te leggen in de achtertuin.

Fase 1
In fase 1 gaat het om de verkoop van 25 karakteristieke woningen in grootte variërend van 150 tot 180 vierkante meter. In fase 2 gaat het om 16 luxe appartementen, in grootte variërend van 108 tot 185 vierkante meter.
Buitenplaats Syon wordt op een bijzondere locatie met veel historie van grandeur en allure gerealiseerd. Precies op deze locatie stond van 1433 tot 1574 het klooster 'Sancta Maria in Monte Sion'. In de 18e en 19e eeuw was het een buitenplaats, waar de rijken hun vrije tijd doorbrachten met eten, poëzie, muziek of ander vermaak. De grond is later verkocht en gebruikt voor de kassenbouw. Nieuwbouwwijk Sion, waar Buitenplaats Syon een onderdeel van is, kent een zeer rijke en vooral gevarieerde historie.

Architectuur
Voor architect Carmen Dirkx van het Rotterdamse bureau ByCarmen, werd het ontwerpen hierdoor makkelijker en beter. "Soms heb je ook wel eens projecten waar helemaal geen aanknopingspunten zijn", zegt Dirkx. "Dan is het heel erg lastig. Nu heb ik gebruik kunnen maken van de rijke historie. Ik heb geprobeerd om de verschillende lagen van de geschiedenis in tact te houden en er in het project steeds weer naar te refereren." Zo refereert het appartementencomplex van Buitenplaats Syon naar het oude landhuis, dat ooit op deze plek heeft gestaan. Het stedenbouwkundige plan is nu zo opgezet, dat het een besloten hof wordt met woningen er om heen. "Dat is dus een mooie referentie naar het klooster-tijdperk", aldus Dirkx. "Maar ook elementen van de tuinbouwperiode komen terug. Op het eiland hebben bijvoorbeeld veel kassen gestaan. We hebben één van de schoorstenen weten te behouden. De siermetselwerken die hierin voorkomen, hebben we ook weer verwerkt in de woningen." Verder is zorgvuldig naar de keuze van de materialen gekeken. "Ik denk dan aan de detaillering van de goot, de roedeverdeling in de raamkozijnen of de bijzondere voordeuren. En met ouderwetse bakstenen proberen we bijvoorbeeld een sfeer te creëren, alsof de gebouwen er al altijd al hebben gestaan. Wat ik ook bijzonder vindt, is de handgemaakte klok op de gevel in het appartementencomplex. Daarmee hebben we een icoon gecreëerd. Ik wilde per se een klok in de wijk, zodat mensen kunnen zien hoe laat het is, maar dat het tegelijkertijd een gevoel van 'thuiskomen' geeft."

Latijnse teksten
Speciaal voor dit project heeft typografisch ontwerpster Monice Janson een lettertype ontworpen. Dit lettertype wordt gebruikt voor Latijnse teksten, die in het metselwerk op de gevels komen te staan. De teksten zeggen iets over de geschiedenis van de plek of over de activiteiten die er plaats vinden.
Zoals - Amicorum esse communia omnia - Onder vrienden is alles gemeenschappelijk - of - disputatio . risu . cibus . bibe . celebramus - praten . lachen . eten . drinken . feesten -.
"In Buitenplaats Syon komt namelijk een park waar alle bewoners van de wijk gebruik van kunnen maken. Ik hoop dat het een plek wordt waar de hele wijk kan samen komen. Dat er een wij-gevoel ontstaat. Een hechte buurt. Je ziet dat overigens steeds vaker terug in allerlei nieuwe projecten. Zeker ook hier, waar mensen in een groot participatie-traject vooraf al werden betrokken bij dit prachtige project."