Wethouder Karin Schrederhof, derde van links, met de projectleider van Emma en de signaalpartners: Vestia, Vidomes, DUWO, DSW, Evides en Inforing.
Wethouder Karin Schrederhof, derde van links, met de projectleider van Emma en de signaalpartners: Vestia, Vidomes, DUWO, DSW, Evides en Inforing.

Informatie-uitwisseling over betalingsachterstanden via Project Emma

DELFT – De signaalpartners van Project EMMA, een afkorting die staat voor ´Eerder Melden, Minder Achterstand´, hebben afgelopen week afspraken gemaakt over de informatie-uitwisseling van betalingsachterstanden met de Gemeente Delft.

Om bewoners met beginnende financiële problemen eerder in beeld te krijgen en te helpen met hun betalingsachterstanden is de Gemeente begonnen met een pilotproject Vroegsignalering. Onderzoek wijst uit dat landelijk 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden hebben of een risico daarop. Gemiddeld neemt het vijf jaar in beslag voordat mensen de stap zetten naar de hulpverlening. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat, vanwege schaamte of trots. "Met het actief benaderen van mensen met beginnende betaalachterstanden, proberen we situaties met hoge schulden te voorkomen", aldus de signaalpartners.

De werkwijze
Project Emma werkt op basis van informatie over betalingsachterstanden, die in een matchings- en registratiesysteem wordt ingevoerd. "Die informatie komt van organisaties voor wie een wettelijke meldingsplicht geldt of waarmee we een convenant hebben afgesloten", aldus de signaalpartners, die de inwoners met betalingsachterstanden bij de Gemeente aanmelden via het systeem.
De Financiële Winkel van Delft selecteert de te bezoeken inwoners uit de lijst van matches en koppelt daarna terug aan de betrokken signaalpartners welke inwoners bezocht gaan worden. Een duo, bestaande uit een medewerker van de Financiële Winkel van Delft en een medewerker van Kwadraad zoeken actief contact met de bewoner. Ze gaan met de bewoner in gesprek en zoeken in samenspraak passende hulp. Na zes weken en na zes maanden nemen ze nog eens contact op om te kijken of alles goed gaat.

Signaalpartners
De signaalpartners zijn: Vestia, Vidomes, DUWO, DSW, Evides, en Inforing. De Gemeente is in gesprek met verschillende partijen die ook geïnteresseerd zijn in deelname: CZ, Menzis, Woonbron, RBG en VGZ. "Daarnaast proberen we nog meer partijen te interesseren voor deelname."
Karin Schrederhof, wethouder Wonen, WMO, Sport en Armoedebeleid: "Emma is vooral bedoeld om in een eerdere fase, voordat de bedragen al heel hoog zijn, de schulden op te pakken. We hebben signaalpartners nodig om Emma te kunnen uitvoeren. Het is fijn om vandaag aan tafel te zitten met de eerste organisaties die het convenant voor gegevensuitwisseling over betalingsachterstanden ondertekenen."