De inmiddels moedeloze Maaike, bij wie de relatieproblemen een beetje uit de hand zijn gelopen (foto: Koos Bommelé)
De inmiddels moedeloze Maaike, bij wie de relatieproblemen een beetje uit de hand zijn gelopen (foto: Koos Bommelé)

Relatieproblemen nopen tot het zoeken van hulp

DELFT – Droeve ontwikkelingen in een relatie die niet meer loopt, kunnen zelfs leiden tot stalking en bedreigingen. Dit trieste lot is Maaike beschoren.

Ten einde raad heeft ze bij de politie aangeklopt. In de hoop dat deze vreselijke situatie snel ophoudt en alles zich ten goede keert. "Sinds donderdag is er een bevel tot aanhouding gedaan, maar hij is nog steeds niet aangehouden", aldus een aangeslagen Maaike.
De voorgeschiedenis… vier jaar geleden kreeg Maaike een relatie. Dat ging een tijdje erg leuk, tot ze er achter kwam dat haar vriend verdovende middelen gebruikte. Dat ervoer ze als zeer teleurstellend en daarom beëindigde ze de relatie. "En dat terwijl hij me een tijdje daarvoor ten huwelijk had gevraagd, tijdens onze reis naar Bali." Terugkijkend op die periode, moet ze toegeven dat de relatie wel moeizaam verliep, maar toch vonden ze elkaar altijd wel weer terug. "Ik ben zelfs naar Delft toe gekomen voor hem", zegt Maaike. "Oorsponkelijk kom ik uit Lelystad, waar ik tot mijn zeventiende heb gewoond. Vervolgens heb ik wat dakloos rondgezworven en uiteindelijk samen met hem iets opgebouwd in Delft. Ik heb niet zo´n leuk verleden gehad, maar inmiddels was ons leven weer aardig op z´n pootjes terecht gekomen." Het leven van Maaike stond beter op de rails en ze heeft inmiddels ook weer administratief werk gevonden via de Wajong-regeling. "Maar, door dit gezeik staat ook mijn baan in Berkel en Rodenrijs weer op de tocht."

Over het dak
Stalking, bedreigingen, terwijl zij haar leven weer aardig op orde had. Dat is wel cru. "En het ging echt ver", vertelt Maaike. "De eerste keer is hij mijn huis binnen gekomen door de ruit van de voordeur in te trappen met zijn blote voeten. Maar hij is zelfs ook een keer ´s nachts over het dak gelopen, om op het balkon te komen. Daarna heeft hij met een hamer de ruit van de achterdeur ingeslagen. Civielrechtelijk heb ik kunnen regelen dat er voor hem een straat- en contactverbod is uitgevaardigd. Hij mag dus niet bij mij in de buurt komen in zowel Berkel en Rodenrijs als Delft. Dit geldt voor vijf jaar. Aan elke overtreding hangt een geldboete van 500 euro." Ze heeft het er niet bij laten zitten. Nee, ze is naar de politie gegaan en heeft een aanklacht ingediend. Daardoor loopt er nog een strafzaak vanwege huisvredebreuk, vernieling en stalking. "Vanaf het moment dat ik de relatie verbrak, in september 2018, is de zaak geëxplodeerd. De vernielingen en bedreigingen zijn door gegaan tot en met januari 2019. Het ergste was wel, dat hij vanaf het dak met zijn blote voeten een raam heeft vernield om naar binnen te komen. De hele flat lag onder het bloed."
Dit was het laatste strafbare en meest angstaanjagende feit. Haar ex-vriend is zeven hoog geklommen en via het dak naar het raam van het balkon geklommen. Op 12 maart is hij vastgezet, waarna hij meteen weer is vrijgelaten. Daarna is hij weer hevig via Facebook bezig geweest, aldus Maaike.

Vast en weer vrij
De ex-vriend van Maaike heeft al drie keer vastgezeten. Daarna is zij echter drie keer niet verwittigd van het feit dat hij weer vrij gekomen was. "Terwijl het door mij wel als levensbedreigend wordt ervaren", aldus een onthutste Maaike. "En dan denk je, er is door instanties toch wel wat aan te doen. Maar die wijzen allemaal naar elkaar, en zeggen vervolgens dat de verantwoordelijkheid bij Justitie ligt. Maar goed, ik ben in vijf dagen tijd vier keer bij de politie geweest en vier keer weg gezonden. Ten einde raad heb ik zelfs een brief naar de burgemeester gestuurd om meer druk uit te oefenen. Echt, ik ben ten einde raad, maar kennelijk vinden ze het niet meer zo urgent. Als inwoner van Delft wil ik me veilig voelen in mijn eigen huis. En de burgemeester is hiervoor verantwoordelijk. Ik vertel maar alles, want het gaat om een falend systeem. Alle bureaucratie gaat ten koste van de veiligheid. Alle instanties weten af van mijn problemen en niemand die wat doet: Perspectief, Veilig Thuis, de Politie, Justitie, Slachtofferhulp, GGZ Delfland, de huisarts, de Gemeente Delft en het UWV. Maaike krijgt van deze instanties te horen: 'Maaike, je moet het gewoon loslaten, je moet gewoon lekker naar de stad gaan of om van alle problemen af te komen verhuizen naar elders."
Wellicht onterecht, omdat ze er zelf helemaal niets aan kan doen. Maar ze voelt wel degelijk schaamte, zeker omdat hij ook een naaktfoto van haar verspreid heeft, en haar buurman lastig valt met grove teksten. "Afgelopen donderdag laaide alles weer op, omdat hij toen die foto stuurde naar de buurman", zegt Maaike. "Ik wil dat hij ophoudt, en daarom komt er nu een eis tot schadevergoeding van 10.000 euro. Hij moet bloeden voor wat hij me aandoet. Geld is het enige wat hem kan deren." Haar familie, vrienden, vriendinnen en kennissen zijn ook al bij de escalaties betrokken.

Omgekeerde wereld
Als Maaike moet vluchten, dan is dat de omgekeerde wereld vindt ze. Ze zegt zelf borderliner te zijn en bij de instanties al een kruisje achter haar naam te hebben, waardoor ze alles met een korreltje zout lijken te nemen. "Ooit ben ik gestopt met medicatie, maar ik ben weer begonnen, nadat is gebleken dat ik minder ging functioneren. Het ergste is, hij zegt van alles over me. En weggaan uit Delft lost ook niets op, dan verzint hij wel weer iets anders." Tijdens de rechtszaak is er een enkelband geëist, maar na het hoger beroep gaan is die in de ijskast gezet. En dan nog erger, de reclassering geeft aan, dat hij er niet meer bekend is, dat hij eerst opnieuw moet worden gesanctioneerd door Justitie. Wat is dit voor spel?" vraagt ze zich af. "Het lijkt wel een grap. Ik heb het idee dat ze denken: je verzint het waar je bij staat. Mijn vermoeden is, als je een keer bij GGZ Delfland hebt aangeklopt, dan nemen ze je niet meer serieus. Ik ben ten einde raad."