Vervolg van voorpagina

Dimitri van Rijn wordt fractievoorzitter en mijn zetel in de raad gaat naar Tessa van den Berg. Beiden zijn zeer kundig, dus ik laat de 'boel' in goede handen achter. Ik zie het waarnemend lidmaatschap van de Tweede Kamer als een groot avontuur, want dit was mijn oorspronkelijke motivatie om politiek te gaan bedrijven. Eerst maar eens kijken hoe de hazen lopen, hoe het systeem in Den Haag werkt. Ik maak me geen illusies, dan kan het alleen maar meevallen. Iedereen die mij een beetje kent, weet wat ik aan zou willen pakken. Als praktiserend apotheker in het Westland zie ik genoeg voorbeelden van hoe het beter kan, maar dat zou op belangenverstrengeling kunnen lijken. Dus moet ik een pas op de plaats maken. Voorlopig zal ik vooral de 'lopende zaken' monitoren. Voor de VVD landelijk sta ik op een 48e stek, zeg maar 1e reserve. Ik loop warm in de coulissen, want het zou me niks verbazen als ik snel definitief in de kamer kom te zitten."

Reacties
Christine Bel, D66: "Bart is een buitengewoon prettige collega om mee te werken en een fijn mens om te kennen. Iemand die op een open en eerlijke manier politiek bedrijft, zonder verborgen agenda's. Hij is niet bang om een blad voor de mond te nemen en het liberale geluid zoals we dat van de VVD kennen te laten horen en hij weet dit met de nodige dosis humor te brengen. Tegelijkertijd is hij een loyale en betrouwbare coalitiepartner. Op sommige onderwerpen, zoals financiƫn, vonden wij elkaar naadloos, op andere onderwerpen hadden niet, maar altijd met respect voor elkaars mening. Een aanwinst voor de kamer-fractie van de VVD. In Delft gaan we hem missen, als politicus en als mens."
Martin Stoelinga, Onafhankelijk Delft: "Ik feliciteer Bart met zijn nieuwe baan in de politiek. Een echte VVD-er: lukt het niet linksom dan maar rechtsom. Ik zie Bart toch liever als apotheker dan als Tweede Kamerlid, het is een goed mens. Persoonlijk heb ik slechte ervaringen met oud VVD fractievoorzitters en burgemeester. Bij Bart zijn de scherpe kantjes gesleten door zijn openhartigheid. Hij was altijd goed voorbereid en liet zich het kaas niet van het brood eten. Kon zich vastbijten in een mening, waardoor ik het niet altijd met hem eens was. Hij respecteerde andermans mening. Ik wens hem een mooie tijd in de Tweede Kamer en hoop dat hij altijd Bart uit Delft zal blijven."
Rob van Woudenberg, CDA: "Het is iemand met humor, vriendelijk, aardig en altijd bereid om op een rondje bitterballen te trakteren. Als 'politieker' karakteriseer ik Bart als een goede samenwerker. Een scherp en gevat debater met een goed politiek gevoel."
Willy Tiekstra, PvdA: "Ik zal Bart zeker missen. Hoewel wij bepaald niet uit hetzelfde politieke nest komen, heb ik op een plezierige manier met hem samengewerkt. Hij is duidelijk, maar loopt niet weg voor een compromis. Een goed debater die strijdt met open vizier: what you see is what you get. Zijn gevoel voor humor doet de rest."
Bram Stoop, Stadsbelangen Delft: "We wisten dat Bart deze keuze eens moest gaan maken. Dat moment is nu, het is hem gegund. Neemt niet weg dat we een echte liberaal kwijt gaan raken in de Delftse politiek. Bart was altijd makkelijk benaderbaar, een goed debater in zowel commissie als raad. De VVD en de gemeenteraad raakt een raadslid kwijt die zijn sporen heeft verdiend in de Delftse politiek. Ik wens hem veel wijsheid toe in het landelijke politieke doolhof. Een tip voor apotheker Bart: neem paracetamol mee, want ik weet zeker dat hij de Delftse politiek gaat missen."