Afgelopen zaterdag nam Marlika (staand in het midden met dochter Manouk) in het bijzijn van enkele gulle gevers de cheque in ontvangst.
Afgelopen zaterdag nam Marlika (staand in het midden met dochter Manouk) in het bijzijn van enkele gulle gevers de cheque in ontvangst. Foto:

Marlika dankzij crowdfunding naar Moskou

PIJNACKER - Marlika de Hoog vertrekt begin juli naar Moskou om stamceltherapie tegen MS te ondergaan. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat de crowdfundingactie om deze operatie te bekostigen het gewenste resultaat opleverde.

Hoewel de voortekenen goed waren, was het toch wel even spannend voor de 30-jarige Pijnackerse. "Het geld bleef binnenkomen, maar 90.000 euro is natuurlijk wel heel veel geld. Het bestuur van de stichting hield de opbrengst geheim voor me, al ging het de avond ervoor bijna mis. Gelukkig hadden ze het app'je nog kunnen verwijderen voordat ik het onder ogen kreeg."
De volgende dag werd bij PLUS Sabine Zondag duidelijk dat de actie 93.500 euro had opgebracht. "Dat was natuurlijk overweldigend. Ik kan nog steeds niet bevatten dat zoveel mensen dit voor me hebben gedaan. We zijn zo ontzettend dankbaar. Toen we een groepsknuffel deden met het bestuur van de stichting, vloeide er wel een traantje."
Heel Pijnacker kwam in actie voor 'Keep Marlika Walking'. "Onder meer Kantoorboekhandel van Atten en Intertoys, PLUS Sabine Zondag, Kera Bijoux, kinderopvang Skippy, DSVP en Telstar Media ondersteunden de actie. Daarnaast waren er heel veel particulieren die met een actie kwamen. Het is zo mooi hoe het dorp zijn saamhorigheid heeft getoond. Ik ben nog overdonderd."
De afgelopen maanden was er in de media en politiek de nodige negatieve aandacht voor behandelingen in het buitenland. "Er werd gesuggereerd dat het gaat om klinieken, maar ik ga naar het Universitair Medisch Centrum in Moskou. Daarbij is gebleken dat voor veel mensen de kwaliteit van leven sterk verbetert door de behandeling. Ik merk nu al dat ik steeds meer last krijg van uitvalverschijnselen. De stamceltherapie is op dit moment de beste manier om verdere uitval tegen te gaan en in Nederland is geen alternatief. Deze mogelijkheid neemt niemand van me af."