Pakt Sammy Wolvers na het clubkampioenschap ook de Ton Zandboer Cup?
Pakt Sammy Wolvers na het clubkampioenschap ook de Ton Zandboer Cup? Foto: BVKD

't Karrewiel bowlt in landelijke finale

DELFT - Op zaterdag 29 juni speelt Bowlingvereniging 't Karrewiel Delft (BVKD) de finale van de Ton Zandboer Cup in Nieuwegein. Het is de eerste keer dat het team uit Delft de landelijke finale haalt.

Door Martin Groen

Een paar jaar geleden was het BVKD gelukt om de halve finale te bereiken, maar verder is de lokale bowlingvereniging nog nooit gekomen. De Delftse bowlers beleven komend weekend dus een heuse primeur. De finale begint om 10.00 uur waarna rond 14.00 uur de prijsuitreiking plaatsvindt.

Bowlingvereniging 't Karrewiel Delft (BVKD) is opgericht op 25 augustus 1983 en heeft als thuisbasis uiteraard Gasterij 't Karrewiel. Onder de 140 leden bevinden zich de finalisten Sammy Wolvers, Marco van Arragon, Peter Verleg, Wesley Ruijgt en Troy Breyaert. Zij zijn al van jongs af aan verbonden aan BVKD. De inmiddels begin twintigers kennen elkaar behoorlijk goed. Nu de finaleplaats is behaald, gaat dit team er alles aan doen om de cup mee naar Delft te nemen.

Grandslam toernooi
Sammy Wolvers: "De Ton Zandboer Cup is een landelijke wedstrijd die te vergelijken is met de grand slam toernooien bij tennis of de bekerwedstrijden bij het voetbal. Men start met een aantal teams die wedstrijden tegen elkaar spelen. De winnaars gaan door naar de volgende ronde en voor de verliezers stopt de competitie op het moment dat er verloren is."
De Ton Zandboer Cup is genoemd naar zijn bedenker 'Ton Zandboer'. De heer Zandboer is geboren op 16 juni 1946 in Breda. Zijn grootste hobby in het leven is bowling en gedurende vele jaren heeft hij zich ingezet voor de bowlingsport. Dit deed hij onder andere als bestuurslid van bowlingvereniging Tilburg, maar ook een treetje hoger toen hij toetrad tot het bestuur van de Nederlandse Bowling Federatie.

Knock-off
Om in de finale te komen heeft BVKD verschillende kwalificatieronden gespeeld. Sammy: "Elke ronde werden er twee games gespeeld, waarna de winnaar zich plaatste voor de volgende ronde. Met dit systeem was er weinig ruimte om een mindere game van een van de ploeggenoten op te vangen, waardoor alle scherpte nodig was om niet uitgeschakeld te worden."
Uiteindelijk bleven in dit knock-off systeem zes teams over. Naast BVKD zijn dat teams van bowlingvereniging (BV) Emmen, BV Heiloo, BV Mijdrecht, BV Tilburg en BV Den Bosch. In de finale spelen alle teams een plaatsingsronde van vijf games, waarbij het totaal van alle omgevallen kegels bepalend is of een team zich plaatst voor de finale. In de finale spelen de teams één game om het kampioenschap van de Ton Zandboer Cup 2019.

Delfts busje
Supporters zijn natuurlijk welkom om de finale mee te beleven. Sammy: "Vanuit de Delftse bowlingvereniging wordt er momenteel gekeken of het mogelijk is met een groep met een busje naar Nieuwegein te gaan. De finale wordt gespeeld in Bowling Nieuwegein, Blokhoeve 16 te Nieuwegein."

Nieuwe leden
Ook nieuwe leden zijn van harte welkom bij BVKD. Het is een erg gezellige vereniging, waar mensen nog naar elkaar omkijken. De nieuwe leden worden ook vrij makkelijk opgenomen. Het competitie-element is belangrijk, maar je kan verliezen en na afloop weer gezellig wat met je tegenstander drinken en een praatje maken. Kijk eens op www.bvkd.nl.