Een foto uit de expositie 'Eeuwig Zonde' van fotograaf Anne van der Sluis, te zien bij OPEN
Een foto uit de expositie 'Eeuwig Zonde' van fotograaf Anne van der Sluis, te zien bij OPEN Foto:

Expositie 'Eeuwig Zonde' bij OPEN

DELFT - Bijna twee jaar lang liepen bewoners van de witte huizen in het Heilige Land en de SP samen te hoop tegen de sloop van deze historische huizen.

Om deze heftige maar ook mooie periode af te sluiten heeft fotograaf Anne van der Sluis een prachtige fotoserie van een aantal bewoners en de buurt gemaakt. Deze foto's zijn onder de noemer 'Eeuwig Zonde' tot en met zaterdag 26 juli te zien bij OPEN aan het Vesteplein 100.

Buurt in beweging
De 65 witte huurwoningen in het Heilige Land staan er een eeuw. Als je er destijds kwam wonen, kreeg je er van de woningbouwvereniging een bed bij. Wel in een felle kleur geschilderd, zodat duidelijk was dat het meubelstuk onderdeel van de huurwoning was. Een buurt is altijd in beweging. Kinderen groeiden op in deze huizen, woningen werden verbouwd en de verhuurder veranderde van naam.

Actie
Jaren geleden kwam de buurt in actie toen de verhuurder bekendmaakte de huizen te willen slopen. Eendracht maakt macht en er viel een succesje te noteren: de huizen bleven staan en de rust keerde terug.
Totdat Woonbron in 2017 bekend maakte de witte huizen definitief te willen slopen. Een bittere strijd vloeide hier uit voort. Bewoners verenigden zich samen met de SP in een actiegroep die de noodzaak van sloop betwistte en het tekort aan betaalbare huurwoningen in Delft aan de kaak stelde, evenals de historische waarde van de buurt.

Handtekeningen
Handtekeningen werden verzameld, plannen werden gemaakt en corporatie Woonbron op het matje geroepen. De buurt werd door bewoners opgeknapt, de krant ingelicht, de gemeenteraad uitgenodigd. Iedereen was het er over eens: slopen van deze markante buurt is eeuwig zonde. Maar het mocht niet baten. Woonbron was niet in beweging te krijgen en zette de sloopplannen door. Twee jaar strijd voor je woning doet wat met je. Velen van ons hebben er wakker van gelegen. Het houdt een keer op. En dat is nu.

Trots
In de tentoonstelling 'Eeuwig Zonde' zien we bewoners die trots zijn op hun huis en dat nog eenmaal vast wilden laten leggen. De buurt is al veranderd, velen zijn verhuisd en de actieposters 'Wij blijven' verbleekt. Zien we berusting, opluchting zelfs, of is de woede weggestopt? Tussen de beelden van individuele huishoudens door zien we een glimp van het collectief, de actiebijeenkomsten en de aanwezigheid van de SP die als motor achter de huurders draaide. Het geheel blijft de vraag oproepen: als werkelijk niƩmand in Delft deze woningen gesloopt wil hebben, waarom gebeurt het dan toch?

Een beeld van de karakteristieke 'witte huisjes' in het Heilige Land (Foto: Anne van der Sluis)