Hoek Brasserskade en Celebesstraat. Kruidenierswinkel van Leo Rontberg
Hoek Brasserskade en Celebesstraat. Kruidenierswinkel van Leo Rontberg Foto:

De Indische buurt in Delft: de eerste levensbehoeften

Delft - In een serie artikelen stellen wij de Indische buurt in Delft aan u voor. Honderd jaar woningbouw rond de Brasserskade.

Door Ruud van Heusden

Een uitputtende, vast niet volledige, lijst van middenstanders in de wijk rond de jaren 60 volgt hieronder. Deze winkeliers bepaalden mede het unieke karakter van deze wijk. Middenstanders die bijna allemaal zijn verdwenen door de schaalvergroting van de supermarktketens, maar ook door de vergrote mobiliteit van de bewoners; bijna iedereen heeft nu een auto.

Brasserskade, even nummers:
Boerderij van de familie Loos: verkoop van losse melk en zoon Koos had zijn melkwijk, Plaat: smid, Van der Meer: groentewinkel hoek Borneostraat, Plank: rijwielhandel en reparatie, Van Karsen: sigarenwinkel, Van Hulst: bakker, Fahrner: herenkapper met slechts één model, bloempot, Rijling: kruidenier, later Leo Rontberg, zoon van Bram, hoek Celebesstraat, Voort: trefpunt van de wijk met zijn patatwinkel, hoek Bankastraat, Dijkstra: slager op de andere hoek Bankastraat, Waayer: kaasfabriek aan het einde van de Brasserskade richting snelweg.

Brasserskade, oneven nummers:
Bodehuis Mulder, Hoogendam: waterstokerij, steenkolenhandel en kruidenier, Sigarenwinkel Peeters, hoek Borneostraat, Winkelhal tegenover Voort met o.a. Heederik Levensmiddelen, Vader Bram Rontberg waterstokerij, Zoon Leo speelgoedwinkeltje, Pex groentehal, Leeflang levensmiddelen, later Bram Rontberg.
Hoek Bankastraat, Van Baarlen/garage de Bras, auto, caravanhandel en bezinepomp aan de weg, Van de Boogert, waterstokerij en brandstoffenhandel, Speeltuin, naast garage De Bras, achter de woonhuizen. Ternatestraat: M. Berkhout nr 44 bakker. Later Bierhuizen. Lokale ondernemer met meerdere winkels. N. Den Hollander nr 42 slager. J. Vuijk nr 40 dames en herenkapper. Knipte ook op vliegbasis Ypenburg. G. Kras nr 38. Gerard Kras opent de sigarenwinkel in 1936. Later komt er een postagentschap bij. Na zijn overlijden in 1960 neemt zoon Henk de zaak over. Op 73-jarige leeftijd sluit hij de zaak in 2011. J. Ruigrok nr 36, Riek runt de melkwinkel en Sjaak doet het venten in de wijk. Later overgenomen door de familie Zuidgeest die al een ambulante kaashandel hadden. J. van Kampen nr 3, verf, schoonmaakartikelen, winkel van Sinkel. Mien in de winkel, Sjaak schildersbedrijfje met pakhuis in de Boeroestraat. Verhuurde een ruime fietsenstalling voor de bewoners van de bovenwoningen in de Ternatestraat. Hij had daar ook veel duiven en kippen. Bazuin nr 32, kruidenierswaren. Lokale familie met drie winkels. Gingen als een van de eersten over op zelfbediening. Aan de overkant: D. Dogger nr 107, groentewinkel 'De Goedkope Hoek' links van de kerk. Coop 'Vooruit' nr 111 levensmiddelen, rechts van de kerk. Coöperatieve vereniging met meer dan 125 jaar geschiedenis. Doel: levensmiddelen voor een redelijke prijs en goede kwaliteit voor fabrieksarbeiders.

Manufacturen
Voorin de Ternatestraat, richting Vrijenbanselaan: Rechts bakkerswinkel Nieuwland-Post, met de bakkerij aan de Lange Geer. De winkel werd later overgenomen door de Rotterdamse bakkerijketen Van der Meer en Schoep. De bakkerijketen die landelijke bekendheid kreeg met de reclame voor King Corn brood (Japie). Links het sigarenmagazijn van Arnoldus Matteus van Riet. Officieel adres: Vrijenbanselaan 2. Geopend in februari 1935. Na zijn overlijden in 1965 voortgezet door Jan Driessen tot 1979. Op de hoek met de Floresstraat nog twee winkels. Op nr 10 het manufacturenwinkeltje van de familie Mark; weinig klandizie. Op nr 8 drogisterij 'de Lelie' van J. Bruggeman, een druk bezochte winkel. Overige middenstanders in de wijk: Schoonmaakbedrijf Cemsto aan de Vrijenbanselaan, tussen Javastraat en Ternatestraat. Waar Henk van der Beek, schrijver van stukjes over vroeger, jarenlang bedrijfsleider was. Fietsenhandel en benzinepomphouder Wijtman, later Bakker, ook tussen Javastraat en Ternatestraat. Met zijn werkplaats aan de Madoerastraat 2. Kruidenierswinkel(tje) van Van Logchem hoek Javastraat met de Vrijenbanselaan. Melkhandel de Vreede, hoek Timorstraat. Zoon Niek reed zijn melkwijk en deed dat bewust met paard en wagen.

Ternatestraat. Foto uit de ansichtkaarten verzameling van 
Ruud Slingerland †