VVD-fractievoorzitter Bart Smals is op weg naar het Binnenhof (Foto: Koos Bommelé)
VVD-fractievoorzitter Bart Smals is op weg naar het Binnenhof (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

VVD-fractievoorzitter Bart Smals naar Tweede Kamer

DELFT - Op 26 september, na de eerste raadsvergadering na het zomerreces, neemt VVD-fractievoorzitter Bart Smals afscheid van de Delftse politiek. Hij verruilt zijn gemeenteraadszetel voor een zetel in de Tweede Kamer.

Door Ruud Stift

"Maar ik maak me geen illusies hoor", zo haast Smals zich te zeggen. "Het is van juli tot en met oktober. Op waarnemende basis, omdat Tweede Kamer-lid Benthe Bekker dan met zwangerschapsverlof is. Als zij terugkeert, sta ik mijn plekje weer af. Maar omdat ik als 'eerste reserve' op de landelijke kandidatenlijst van VVD sta, kan het zomaar gebeuren dat mijn proefperiode vastere vormen aan zal gaan nemen."

Megatekort
Bart Smals voert de lokale tak van de VVD aan vanaf de verkiezingen van 2014. Toen haalde zijn partij drie zetels en mocht Lennart Harpe als wethouder deelnemen aan het college van B en W. Bij de verkiezingen in 2018 wist de VVD Delft haar zetelaantal te consolideren, dit keer met Hatte van der Woude als wethouder namens de partij. "Ja, het jammere was wel dat we na die verkiezingsuitslag in 2014 werden geconfronteerd met een megatekort. Het feit dat we daar met de twee gemeenteraden, zo'n vijf jaar na dato, zonder al teveel kleerscheuren doorheen zijn gefietst is al een prestatie op zich. Zo hebben we in sneltreinvaart het aantal ambtenaren gedecimeerd, dat scheelde al een slok op een borrel." Over 'sneltrein' gesproken, wat Smals nog het meest bijstaat is het uitzwaaien van de laatste bovengrondse trein op Delfts grondgebied. "Je kunt zeggen van de Spoorzone wat je wilt, maar dat is toch een tour de force gebleken die er niet om liegt. Bij de initiële besluitvorming is sowieso altijd de vraag: 'Wat gaan we hier in de toekomst allemaal van zien? Wat blijkt wel goed te werken en welke dingen zijn nog voor verbetering vatbaar?' De gemeenteraad wekt misschien vaak de indruk dat veel dingen geregeld kunnen worden, maar helaas staat de lokale schatkist dit niet altijd toe. Soms moeten al te hoge verwachtingen een beetje naar beneden worden geschaald."

Sfeer
"Ik heb wel gemerkt dat de sfeer in de gemeenteraad de afgelopen jaren beter is geworden en dat komt de besluitvorming ten goede. Okay, natuurlijk blijven de partijen soms van mening verschillen, maar we vertrouwen elkaar meer en er wordt open en met respect gediscussieerd. Wil je een echt VVD-standpunt? We hebben de lastenstijgingen weten te beperken. Daarnaast hoef je natuurlijk geen rekenwonder te zijn om je voor te stellen dat de drie grote projecten die nog uitstaan: aanpak van het wandelgebied in de binnenstad (De Rode Loper), de verbouwing van het Prinsenhofgebied én het aanpakken van sportaccommodaties de gemeente wellicht een iets te lieve duit gaat kosten. Daar zal nog in gesnoeid moeten worden om alles voor elkaar te krijgen. Je moet fair blijven in wat realiseerbaar is. Als je de kosten van deze exercities bij elkaar optelt, is het niet moeilijk uit te rekenen dat dit een uitdaging wordt."

Tweede Kamer
"Zoals het er nu naar uitziet word ik per 3 juli benoemd in de Tweede Kamer, als waarnemend lid van de VVD-fractie. Na de raadsvergadering op 26 september neem ik afscheid van de Delftse gemeenteraad.

Zie verder pagina 3