Guus Westdorp achter zijn piano op het blauwe podium aan het Bagijnhof (Foto: Hans Roode)
Guus Westdorp achter zijn piano op het blauwe podium aan het Bagijnhof (Foto: Hans Roode) Foto: HANS ROODE

Bezoek het Blauwe Podium aan het Bagijnhof

DELFT - Het Blauwe Podium is ontstaan bij musicus Guus Westdorp. Zelf woonachtig aan de Bagijnhof in Delft creëert hij gedurende de zomermaanden een akoestisch podium voor muziek, monologen en vertellingen voor jong en oud.

Guus Westdorp: "Je kunt mijn initiatief zien als burgerinitiatief. Ik doe dit geheel belangeloos, ongesubsidieerd, louter bedoeld als gebaar om meer 'vriendelijke schoonheid' naar buiten te brengen. Zelf ben ik musicus van beroep. Met mijn concerten probeer ik deze wereld wat mooier te kleuren. Na een droom over een blauwe postzegel, die ik buiten vond, drong al snel de achterliggende betekenis tot mij door. Blauw is mijn lievelingskleur, de kleur van de creativiteit en van de stad Delft. Hier buiten voor mijn deur verrijst een podium: het blauwe podium! Op zondag 30 juni is het tijd voor deel 2. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en genieten."

Sprookjes
Om 16.00 uur bijt Remco Melles het spits af met 'Bomans' sprookjes'.
Is er een bekoorlijker vorm om weemoed te verbergen, dan achter de humor van het sprookje? Verlangen, dood en liefde worden op plechtige, maar lichte toon verwoord in Bomans' sprookjes. Over een koning die niet dood wil, een oprechte moordenaar en nog veel meer. Acteur Remco Melles groeide op in Delft, en na de Toneelacademie Maastricht en verschillende gezelschappen zoals Oostpool en Nationale Theater, werkt hij nu als freelance acteur, docent drama en regisseur o.m. bij het Rietveld Theater. Hij is al 40 jaar verliefd op deze sprookjes en brengt nu een kleine proeve van zijn vertelvoorstelling.

Muzikaal duo
Om 17.00 uur is het de beurt aan het vermaarde muzikale duo Montagne & Westdorp.
Anton Montagne (zang) en Guus Westdorp (piano) waren jarenlang een muzikaal duo. Zij lieten het 'ooit zo prachtig geschreven lied' opnieuw klinken. Intens, intiem en integer. In 1996 wonnen zij, met een eigenzinnige vertolking van La Chanson des Vieux Amants (Brel/Jouanest), de 1e prijs tijdens het Concours de la Chanson van de Alliance Française in de Kleine Komedie te Amsterdam. Het commentaar van jurylid Liesbeth List: 'Een zo'n eigen vertolking van dit bekende lied verdient enkel alle lof!' Een enthousiaste pers en tal van radio-optredens waren het gevolg. Naast Franstalig repertoire kreeg ook het Nederlandstalig lied een vaste plek in hun programma's. In 1997 verscheen hun eerste cd 'Door Elkaar', live opgenomen in Theater Pepijn, Den Haag. Wederom lovende reacties, waaronder die van cabaretier Paul van Vliet: 'Wat een mooie cd! Intens, integer en muzikaal!' In 2004 kwamen ze, aangespoord door het enthousiasme van hun achterban, met een nieuw programma getiteld 'Weerzien', waarmee zij toerden en optraden in theaters, voor bedrijven en voor particulieren. In het dagblad Trouw liet Westdorp al eerder, in 1996, door Kerstin Vogel optekenen waarom hij houdt van chansons: 'Omdat deze intieme liedjes binnen drie minuten het hele zieleleven kunnen blootleggen. Commerciële liedjes zijn oppervlakkig en vergankelijk, het chanson daarentegen bezit een soort eeuwigheidswaarde'.
Nu, na al die jaren, komen zij elkaar weer tegen op Het Blauwe Podium om nog een keer hun 'pareltjes' ten gehore te brengen. Muziek verbindt en het fantastisch op elkaar ingespeelde duo Montagne & Westdorp kan het gewoon weer niet laten! Zie ook: www.hetblauwepodium.nl