hemd van het Lijf, Grijze Koppen Orkest
hemd van het Lijf, Grijze Koppen Orkest Foto: Marielle Jakobs

Marielle Jakobs

Marielle Jakobs is enthousiast bezig met de realisatie van 'Grijze Koppen Orkesten'.

Waarom wilde je hier gefotografeerd worden?
Omdat dit de plek is waar het allemaal gebeurt, een van de vele Grijze Koppen Orkesten in Nederland!
Wat is het Grijze Koppen Orkest?
Het Grijze Koppen Orkest is een muziekproject van 'Fort van de Verbeelding', het richt zich op ouderen. Wekelijks worden in wijk- en zorgcentra repetities gehouden onder leiding van bevlogen dirigenten.
Wat voor muziek maken de Grijze Koppen?
Er worden liedjes van vroeger gespeeld en gezongen, maar ook worden er nieuwe liedjes geoefend en uitgevoerd. Zo is er zelfs een Grijze Koppen Orkest - lied!
Uit hoeveel personen bestaat het orkest?
Dat verschilt per locatie, een stuk of 30, soms 50 of meer.
Repeteren jullie voor een bepaald doel?
We werken altijd naar een eindconcert toe, daarbij zijn ook kinderen, professionele- en amateur-muzikanten uit de buurt aanwezig. Het doel van elk Grijze Koppen Orkest is ook dat het langjarig blijft bestaan.
Het orkest gebruikt zelfontworpen instrumenten?
Ja! De instrumenten zijn allemaal zelfontworpen. Zo zijn de instrumenten laagdrempelig in gebruik, waardoor de deelnemers weer een gevoel van onder meer zelfvertrouwen kunnen ervaren, iets wat bij deze doelgroep juist zo belangrijk is.
Ontwerp jij ook instrumenten?
Ja, mijn stageproject bij het Grijze Koppen Orkest is gericht op het ontwerpen van een nieuw instrument. Vanuit mijn opleiding Kunst en Economie leren wij de methode 'Design Thinking' beheersen. Hierbij staat de doelgroep ouderen gedurende het hele project centraal. De eerste fase heet dan ook ''Empathize'' waarbij je volledig in de doelgroep en het project duikt. Zo heb ik zelf al meerdere keren mee mogen doen met de vele Grijze Koppen Orkesten, wat een feestje was dat!
Hoe wordt je project gefinancierd?
Er is een 'crowdfunding' opgericht: http://bit.ly/grijzekoppenorkest, daarmee hoop ik met veel mensen het project financieel haalbaar te maken. De crowdfunding loopt nog tot 1 juli.
Wanneer komt er een Grijze Koppen Orkest in Delft?
Het zou mooi zijn als zorg- en buurtcentra ons initiatief ondersteunen, met andere woorden: laten horen en merken dat er behoefte aan is. In overleg kunnen we dan kijken wat haalbaar is. Zou prima kunnen in Delft! Als je wilt kijken waar binnenkort een concert is: www.fortvandeverbeelding.nl
Als ik burgemeester van Delft zou zijn dan…
Zou ik er voor willen zorgen dat elke zorg- en buurtlocatie in Delft samen met Fort van de Verbeelding een Grijze Koppen Orkest kan oprichten. Ik heb met eigen ogen en met veel ontroering mogen ervaren wat het Grijze Koppen Orkest bij ouderen teweeg brengt. Het is geweldig, niet alleen voor hen, maar ook voor hun dierbaren en zorg- en wijkprofessionals; ik zou het zeker iedereen aanraden!