Djemie Tuankotta, wakeboarder bij DROP.
Djemie Tuankotta, wakeboarder bij DROP. Foto: Willem de Bie

'Laatst met die storm, dat was te gek!'

DELFT – Het is een sportief gezin waar Djemie Tuankotta in opgroeit, zijn moeder doet aan turnen en gymnastiek, zijn vader is altijd bezig met volleybal, zijn twee jaar oudere broer zit op voetbal. Djemie vindt het op die leeftijd 'allemaal niks' en is eigenlijk als het even kan buiten en vermaakt zich daar prima. Een balletje slaan met z'n vader is leuk, maar hij besluit, na rond te hebben gekeken, dat het basketbal gaat worden.

Tekst & foto: Willem de Bie

"Ik heb zo'n acht jaar gebasketbald bij een club in Houten, de trainingen waren in Utrecht. Ik heb daar een mooie tijd gehad, de laatste periode op hoog niveau in de competitie meegedaan. Was wel pittig: ik trainde vier keer per week, twee uur per training en daarnaast natuurlijk nog de wedstrijden. Ik had door kunnen gaan, maar ik vind ook andere dingen leuk om te doen dus ben ik gestopt met de selectietrainingen, dat kostte me te veel tijd. Ik moet het in wat ik doe wel helemaal zien zitten, anders kan je beter stoppen. Dat doet me denken dat ik op m'n achtste ook nog geturnd heb. Ik wilde, toen ik er aan begon, absoluut een salto via de muur kunnen maken. Op een gegeven moment vroeg ik aan de trainer wanneer we nou die salto gingen oefenen. Niet dus. En dat was voor mij het einde van turnen."

Strippenkaart
"Ik ben met basketbal nog even verder gegaan, maar kort nadat ik in Delft ging studeren ben ik definitief gestopt. Wonen en studeren in Delft en dan steeds naar Houten om te basketballen, dat gaat niet werken. Hier in Delft ben ik nog bij Punch gaan kijken, maar het niveau en de manier er getraind werd paste niet goed bij mij. Ik ben een keer met mijn middelbare school naar een locatie gegaan waar je kon wakeboarden, met een kabel. Mijn oom was daar bij het ontwerp betrokken geweest waarvoor hij een strippenkaart had gekregen, die kreeg ik dan van hem. Zo begon het wakeboarden bij mij, ik vond het echt te gek!"

Buizen en schansen
"We zijn toen naar een kabel gegaan, maar het kan ook achter de boot. Bij een boot gebruik je de hekgolf (wake) die de boot creert voor het uithalen van stunts. Het begint met springen en daarna kun je tijdens je sprong tricks proberen, door hard op de hekgolf af te gaan; de hekgolf wordt dan gebruikt als schans. Achter de kabel wakeboarden is vergelijkbaar, je wordt dan voortgetrokken door de kabel in plaats van de boot, in een vast parcours. De golf wordt alleen vervangen door verschillende obstakels, zoals buizen en schansen."
Niks verplicht
"Wakeboarden is in Nederland best populair. Er zijn meer dan twintig locaties waar je gebruik kunt maken van een kabel; dat is een flinke investering, het moet enorm stevig en veilig zijn en natuurlijk gelegen op een plek waar je kunt boarden. Voor mij is het vooral je eigen niveau verbeteren en het aanleren van alle skills, tricks, combi's en, het is niet competitief, je doet het allemaal zelf. Dat past wel bij mij. In Delft ben ik al snel lid geworden van DROP, een studentenvereniging die boardsporters bij elkaar brengt. We doen dat door de leden zo nodig van materiaal te voorzien en verschillende activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld een wekelijkse borrel, trips naar het buitenland, clinics en boardsessies. Je kunt bij ons terecht voor snowboarden, golfsurfen, kitesurfen, wakeboarden en skateboarden. Ik ben ook lid geworden van DROP voor de relaxte sfeer: niks is verplicht, alles is vrijblijvend en open, ook voor niet-leden."

Los zand
"DROP heeft 238 leden en is vooral een hechte groep, iedereen kent elkaar van gezicht. We willen ook niet te groot worden, dan wordt het een beetje los zand. We hanteren dan ook een maximum van vijftig nieuwe leden per jaar. Het is een redelijk dure sport, maar wij proberen het voor onze leden betaalbaar te maken: je kunt materiaal van de club gebruiken of zelf kopen. En het hangt natuurlijk erg af op welk board je staat: snowboarden is een andere prijsklasse qua baan dan wakeboarden, waar je, als je met een kabel wilt boarden, per uur moet afrekenen. Mooi weer verschilt eigenlijk ook per sport, kiters willen wind, wakeboarders en surfers juist niet. Onze leden zijn altijd overal te vinden. Als er golven zijn, liggen we bij Scheveningen in het water, als het droog is zijn we te vinden op de Middenberm, het skatepark in Delft. Als er wind is zijn we op verschillende kitespots aan het strand te vinden; laatst met die storm, dat was te gek!"

"Naast het boarden is er op maandagavond ook de wekelijkse borrel in het Boterhuis aan de Markt en zijn er allerlei uitstapjes waar leden voor kunnen intekenen. Vanaf een uur of tien is daar altijd wel iemand die je alles over boarden kan vertellen…".