Bezoekers kunnen met een interactieve spiegel een historische foto van zichzelf maken en deze op een T-shirt laten afdrukken. (Foto: Koos Bommelé)
Bezoekers kunnen met een interactieve spiegel een historische foto van zichzelf maken en deze op een T-shirt laten afdrukken. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

De hort op...

Vervolg van voorpagina

"Elke week hebben we een apart thema waarover mensen komen vertellen, en waarover beelden of items te zien zijn", legt Edith uit. "Met onderwerpen als wonen, onderwijs, gezondheid en criminaliteit. Getuigen van de geschiedenis in woord en in beeld." Daarnaast is iedereen welkom om eigen archiefstukken in te leveren: denk aan geboortekaartjes, een bijzondere foto, je eerste paspoort als immigrant, een doopcertificaat, een diploma... Alles wat kan helpen een accuraat tijdsbeeld te schetsen van de naoorlogse periode. "We horen ook graag de verhalen van vroeger. Over de Calvé periode, de Technische Hogeschool. Je kunt een mini biografie invullen om zo je verhaal te delen."
Een aantal verhalen zullen in september samenkomen in een groot levensloopspel op de markt. "Een spel waarin je het leven van een Delftenaar kunt volgen."


Bezoekers kunnen in de bus ook met een interactieve spiegel een historische foto van zichzelf maken en deze op een T-shirt laten afdrukken. de wethouder kreeg daar bij de start van het project ook al een voorproefje van te zien.

De wijken in
En verder is het gewoon ook gezellig in de wagen, benadrukt Edith. "Onze gastheren verwelkomen je graag. Er is koffie en thee. Het is allemaal heel vrij. Je moet niks." Naast de donderdagen op de Bloemenmarkt gaat de bus iedere dinsdag ook de wijken in.

Op www.stadsarchiefdelft.nl/uitgelicht/de-hort-op vind je naast veel andere informatie over het project ook het schema met data waarin staat wanneer de bus waar te vinden is. "Het is mooi als mensen naar het archief komen, maar nu komt het archief eens naar jou!"