Wethouder Bas Vollebregt kwam zijn eigen geboortekaartje brengen als startsein voor het project Stadsarchief De Hort Op. (Foto: Koos Bommelé)
Wethouder Bas Vollebregt kwam zijn eigen geboortekaartje brengen als startsein voor het project Stadsarchief De Hort Op. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

De hort op: Delfts Stadsarchief trekt de wijken in

DELFT – Met het aanbieden van zijn eigen geboortekaartje aan publieksarchivaris Bas van der Wulp gaf Bas Vollebregt, wethouder Toerisme en Cultuur, afgelopen donderdag het startsein voor het project Stadsarchief De hort op! "Het gaat om verbinding."

Door Esdor van Elten

"Het best bewaarde geheim van Delft", zo noemt Bas van der Wulp het Stadsarchief wel eens gekscherend. Al ruim 500 jaar bewaart het archief de documenten van Delft. "Heel veel mensen weten niet hoeveel moois er hier kosteloos te vinden is."
Dat 'moois' kan van alles zijn: van informatie over je pand tot gegevens over je voorouders. "Maar ook historische verenigingen maken graag gebruik van onze collectie." In 2017 verhuisde het Stadsarchief naar de Harnaschpolder; "Een prachtig pand, maar wel een beetje afgelegen."
Daarom vindt Van der Wulp het des te belangrijker om het archief meer onder de aandacht van de Delftenaren te brengen: "Het archief is een voorziening die voortkomt uit de rechtsstaat", legt hij uit. "Het is dus belangrijk. Onze taken zijn wettelijk vastgelegd en raken aan de basis van de democratie. Allereerst vanwege de openbaarheid van bestuur. Het is onze taak overheidsdocumenten niet alleen te bewaren, maar ook openbaar te stellen. Burgers moeten kunnen zien en controleren wat hun overheid heeft gedaan."
Daar komt een extra reden bij: de gemeenschappelijke geschiedenis. "Iedereen die hier in de stad heeft geleefd en gewerkt maakt deel uit van de Delftse geschiedenis. Zo kan het Stadsarchief ook de verbinding zijn tussen Delftenaren onderling, of je hier nu geboren bent, of een 'nieuwe' Delftenaar bent." Dat is ook de reden dat het stadsarchief graag archiefstukken van particulieren verzamelt. Zoals dat geboortekaartje van de wethouder. "Daarmee kunnen we een breder beeld schetsen. Een portret van de samenleving."

Leesbaar maken
Nathalie van der Hak van Delfts Peil en Edith Gruson, van ontwerpbureau Hadders en Gruson, bedachten een publieksactie die precies aansloot op de wensen van Van der Wulp: "Delfts Peil is bedoeld om stadsprojecten vorm te geven. Toen Bas aangaf dat hij de wijken in wilde, paste dat precies bij ons", aldus Nathalie.
Edith tekende voor het artistieke concept van het project. Ze is enthousiast om deze "secuur samengestelde en bewaarde schat leesbaar te maken voor de Delftenaren." Zij bedacht het thema 'rite de passage'. "Dat sluit aan bij hoe het archief een weerslag is van de levensloop van Delftenaren; geboorte, werk, trouwen, kinderen, dood... Het archief gaat niet om stapels papier, het gaat om het léven van mensen en de verhalen die zij te vertellen hebben. En dus is het project er op gericht om zowel verhalen te hálen als te brengen."

Archiefbus
In de praktijk betekent dat, dat er tussen 13 juni en 11 juli elke donderdag een vrolijk 'gepimpte' bus op de Bloemenmarkt in het centrum staat, waar van alles te doen is:

Lees verder op pag 3