Delft begon dit seizoen nog aardig met een finaleplaats in het toernooi om de RODI Media/DSW Stad Delft Bokaal, maar won in de competitie geen enkel duel en ging dus hard onderuit. (foto: Roel van Dorsten)
Delft begon dit seizoen nog aardig met een finaleplaats in het toernooi om de RODI Media/DSW Stad Delft Bokaal, maar won in de competitie geen enkel duel en ging dus hard onderuit. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Delft likt haar wonden en kijkt na een dramatisch seizoen vooruit

DELFT - Dat het seizoen van d.v.v. Delft niet zo is verlopen als gehoopt, is een understatement. De Kerkpolderbewoners sloten de competitie af met een negatief puntenaantal, een doelsaldo van -161 en alsof dat niet genoeg was, kon trainer Marco Sloos zondag tegen Oliveo geen elftal op de been brengen.

Door Alphons de Wit jr.

Trainer Marco Sloos steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik ben dertig jaar trainer en dit heb ik nog nooit meegemaakt. We hebben vorige zomer ons best gedaan om een tweede klasse waardige selectie samen te stellen, maar dat is niet gelukt. Dat is een mentaliteitskwestie. Je kan beter met jongens spelen die voetballend misschien wat minder zijn, maar wel een winnaarsmentaliteit hebben en heel graag willen. Nu hadden we vierentwintig spelers, waarvan er achttien dat niet hebben."
De samenstelling van de selectie was sowieso lastig. "Van de zestien die zijn gekomen, kenden we er zelf maar drie en aan de rest zijn we via-via gekomen. We hebben heel veel gesprekken gehad en Delft staat al een tijdje negatief in de spotlight. Dan voelen jongens zich al snel te goed. En op een aantal jongens na laat de selectie het bij trainingen en zelfs ook bij wedstrijden te vaak afweten."

Positief
Hoe zwart het er voor Delft ook uitziet, Sloos kan ook een positief punt benoemen: "Want als trainer leer je hier ook wat van. Als je met zijn achten traint, moet je ook boeiende oefenstof verzinnen. Wat ik wel bijzonder vind, is dat ze bij de training niet komen opdraven, maar in het weekend wel, terwijl je van tevoren weet dat je wordt afgeslacht."
Dat was afgelopen weekend niet het geval, doordat Sloos geen elftal op de been kon brengen. "Vier jongens deden mee aan de ramadan, twee jongens waren een weekendje weg en bij het tweede konden we ook niet aankloppen, omdat zij kampioen konden worden. Uiteindelijk hadden we maar zes jongens en dat is niet genoeg. Eigenlijk zou de wedstrijd dinsdagavond gespeeld worden, maar doordat er voor niemand meer iets op het spel stond, heeft de KNVB het zo gelaten."
Of Sloos komend seizoen nog trainer van Delft is, weet hij niet. "Dat ligt eraan of er een spelersgroep is. Als er niet voldoende nieuwe jongens komen, zou ik graag met het tweede verder gaan als eerste elftal, maar de vraag is of zij dat willen. Verder blijf ik natuurlijk sowieso werkzaam bij de jeugd van Velo."

Uitdaging
Eén van de spelers op wie Sloos heel het seizoen wél kon rekenen, is Terence Olbina. Hij kwam begin vorig seizoen over van HDS. "Het leek me wel een mooie uitdaging om in de eerste klasse te spelen, maar vorig seizoen liep het niet helemaal zoals gehoopt en dit seizoen was het nog erger. We gingen met frisse moed het seizoen in, maar toen we eenmaal gedegradeerd waren, was het over. Dan is het ook echt niet leuk meer, maar je probeert het seizoen toch goed af te sluiten. Voor mij is het nu klaar bij Delft. Ik kies voor mezelf en ga een nieuwe uitdaging aan bij DHL. Dus nu doe ik het een maandje rustig aan en dan ga ik rustig weer voor mezelf trainen en met vrienden voetballen, zodat ik fit aan de eerste training verschijn."

Vertrouwen
Voorzitter Ries van Dam heeft er nog alle vertrouwen in dat Delft komend seizoen een eerste elftal in de competitie heeft. "We zijn nu druk in conclaaf over hoe nu verder te gaan. De insteek is om het komend seizoen gewoon een eerste elftal op te kunnen stellen. Wat je wel ziet, is dat er sprake is van een kentering in het zondagvoetbal. Veel clubs lukt het niet meer om een tweede elftal op de been te brengen. Veel jongens hebben er geen trek in om 's morgens om elf uur te spelen en daarna bij het eerste op de bank te zitten. Wij hebben dat nog wel en wat voor één? Ze spelen de komende weken nacompetitie om te promoveren naar de hoofdklasse. Wat je bij andere clubs vaak ziet, is dat voor de zaterdag wordt gekozen."
Wat van Dam betreft, staat er komend seizoen een elftal. "We zijn ook in gesprek met een heel elftal dat zich aan wil melden, maar er zijn natuurlijk ook andere opties mogelijk. We hebben nog tot 15 juni de tijd om het op orde te maken, dus het zullen spannende weken worden."
Zo'n elftal hoeft van de voorzitter niet om de prijzen mee te spelen. "Als dat lukt is het mooi, maar je ziet steeds meer ontstaan dat er twee soorten clubs zijn. Verenigingen die betalen en eisen kunnen stellen aan hun spelers en verenigingen waarbij jongens lekker met hun vrienden willen voetballen en waarbij het plezier centraal staat. Het moet duidelijk zijn dat wij tot die tweede groep behoren."