De kampioenen van Excelsior met links staand met grijs colbert trainer Mark Glissenaar (Foto: Marieke Zelisse)
De kampioenen van Excelsior met links staand met grijs colbert trainer Mark Glissenaar (Foto: Marieke Zelisse) Foto:

Excelsior terug naar de overgangsklasse!

DELFT - Groot feest op Sportpark Biesland! Een zakelijke en vrij eenvoudige 18-12 overwinning op de enig overgebleven concurrent, Phoenix, bezorgde de korfballers van Excelsior de titel in de 1e klasse. Terugkeer naar de overgangsklasse na drie jaar in de 1e klasse is een feit.

Door Ruud Stift

Excelsior kwam tegen de bezoekers uit Zoetermeer niet in de problemen. Na de 0-1 nam de formatie van trainer Mark Glissenaar op een sfeervol en volgepakt sportpark de regie in handen. Aanvoerder Reinier van den Hoek-Janssen schoot van afstand de 1-1 binnen, gevolgd door doelpunten van Lisanne Bron en Merit Heijink. Dit tweetal maakte bij 5-5 ook weer het verschil door beiden te scoren. Door een score van Sabine Nolet vanaf de zijkant van de korf bleef het gat twee doelpunten. Topschutter Kevin Berghout zorgde voor een ruststand van 9-6. Na de thee liep Excelsior verder weg bij Phoenix. Het verschil werd vergroot naar vier doelpunten. Phoenix rechtte nog een keer de rug. Halverwege de tweede helft stond het 12-10. De wissels Simon van den Berg en Sanne Munnik tilden het verschil weer naar vier doelpunten, 15-11. De thuisploeg liep uit naar 18-11, voordat Phoenix met het slotakkoord kwam.

Ongeslagen
Voor Excelsior staan nog twee wedstrijden op het programma, uit bij Korbis en thuis tegen het Haagse Achilles. De druk is van de ketel, alleen de ongeslagen status staat nog op het spel. Trainer Mark Glissenaar was aangenaam verrast met het behalen van de titel: "Voorafgaand was de afspraak dat we ons eerst een nieuwe speelwijze eigen wilden maken. Het was afwachten of die ook succesvol uit zou pakken, maar al snel bleek dat we degelijke potjes op de mat konden leggen. We gingen steeds beter spelen en het vertrouwen groeide. Vandaar dat we afloop van de zaalcompetitie zeiden: 'Er valt nog wat te winnen, nu gaan we voor het kampioenschap.' Ik ben heel blij dat we de goede lijn hebben kunnen doortrekken en de titel gepakt hebben. We weten nog niet in welke poule we belanden, dus ik kan nog niks zeggen over onze kansen."

Discipline
"We waren dit seizoen sterk in gedisciplineerd spel, met wachten op de juiste keuze voor de eerste schotpoging. De veldbezetting was zodanig, dat we balbezit hielden na een schotpoging. In de zaal, ook 1e klasse, eindigden we op plek drie. De eerste zes wedstrijden (3 winst, 3 verlies) hadden we het even moeilijk, daarna speelden we een duidelijk spelletje en nam het vertrouwen toe. We voelden ons in staat om van iedereen te winnen. Niet voor niets hadden we zowel in de zaal als op het veld de minste goals tegen. De zaalindeling is al wel bekend. We gaan weer voor een top drie notering. Ik zie BEP en ZKV als grootste concurrenten voor de topposities. Normaliter zijn de topploegen in de overgangsklasse op het veld voor ons te hoog gegrepen, het is nog afwachten met wie we te maken krijgen." Glissenaar heeft bijgetekend en is benieuwd naar het niveau. "Coachen in de overgangsklasse is voor mij een nieuwe ervaring, die ik kan gebruiken als opstap naar -wellicht- een topploeg in dezelfde klasse."