Aan de Molslaan zijn de voorbereidingen m.b.t. de bouw van een appartementencomplex al in volle gang! (Foto: Koos Bommelé)
Aan de Molslaan zijn de voorbereidingen m.b.t. de bouw van een appartementencomplex al in volle gang! (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bewoners Molslaan vrezen voor 'verkapte verkamering'

DELFT - Het is een terugkerend fenomeen. Burgers die te hoop lopen tegen nieuwbouwplannen in hun wijk. Daan Sybrandy en andere bewoners van de Molslaan ageren tegen de bouwplannen van Urban Climate Architects op de plek van het oude buurthuis, De Molshoop.

Door Ruud Stift

Daan Sybrandy: "Wij zien veel problemen voor de leefbaarheid van de Molslaan als de bouw van 12 appartementen wordt doorgezet:
- Verdere toename studentenhuizen in de buurt. Tijdens de presentatie van UCA werden de appartementen omschreven als ideaal onderkomen voor Young Professionals. Op de vraag of studenten hier ook onder vallen, kon geen antwoord worden gegeven. Voor ons klinkt dit als verkapte verkamering. Wij zouden graag zien dat rekening wordt gehouden met de anti-verkamerings APV. Geen enkele starter met een goed inkomen gaat in een zelfstandig appartement van 27m2 (?!) wonen. Er zijn erg veel studentenhuizen bijgekomen en daar hebben wij als buurt veel overlast van.
- Toename van fietsen. De straat is nu al afgeladen vol met fietsen door de gestage toename van studentenhuizen. Minimaal 2x per maand belandt er een fiets in de gracht. De bouw van 12 appartementen betekent dat er nog 12 à 24 fietsen bij komen. In de plannen is geen interne fietsstalling opgenomen.
- Toename van auto's. De parkeergelegenheid is nu al beperkt. Een Young Professional zal niet altijd op zijn/haar fiets naar werk kunnen. Verkamering heeft geen recht op een parkeerplaats, een appartement wel.
- Bouwhoogte. In de bouwplannen is te zien dat het nieuwe gebouw 3 verdiepingen telt. De totale hoogte wordt 2 meter hoger dan het huidige dak, met balkons aan de achterzijde. Daardoor hebben alle huizen in het hofje tussen Molslaan 145 en 171 geen zon en privacy meer. Dit zal gevolgen hebben voor de waarde van deze huizen.
- Communicatie. Er werd gesproken alsof de plannen al goedgekeurd zijn door de gemeente en dat de buurtbewoners het nakijken hebben. In het algemeen wordt de communicatie naar omwonenden door ons als zeer slecht ervaren. Het beeld dringt zich op dat de overheid in deze straat het economisch belang zwaarder laat wegen dan het sociaal belang en het belang van één individuele bewoner zwaarder laat wegen dan het belang van alle andere bewoners. Wij vragen de gemeente of dat beeld juist is en of dit is wat men wil bereiken.

Woordvoerder wethouder Karin Schrederhof: "Voor het ombouwen van een schoolgebouw/buurthuis tot appartementen moet altijd een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Ook hier heeft de eigenaar een plan ingediend en een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Het is aan de initiatiefnemer om de omwonenden tijdig bij zijn plan te betrekken. Een groot aantal omwonenden heeft bij de aanvraag een zienswijze ingediend tegen het plan. Uiteindelijk wordt een aanvraag beoordeeld en wordt een besluit genomen tot het al dan niet verlenen van een omgevingsvergunning. In dit geval is onlangs de vergunning verleend en deze is gepubliceerd op onze website onder het kopje 'officiële bekendmakingen'. Belanghebbenden kunnen bezwaar aantekenen tegen het verlenen van de vergunning. De Adviescommissie neemt dit bezwaarschrift in behandeling. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt met name getoetst aan het bestemmingsplan. De bestemming wonen is in het bestemmingsplan voor deze locatie niet verder gespecificeerd, zodat het de eigenaar juridisch vrij staat om hier appartementen te realiseren en hier een doelgroep voor te zoeken, in dit geval specifiek Young Professionals. Juridisch kunnen wij een dergelijke vergunningaanvraag niet weigeren als deze niet in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Voor de bouw van zelfstandige appartementen is geen omzettingsvergunning vereist, dit geldt alleen voor onzelfstandige units, kamers zonder verdere voorzieningen, zoals keuken, douche, toilet. Wat betreft de geschetste mogelijke overlastsituatie, daar kunnen wij bij de vergunningverlening geen afdwingbare afspraken over maken. De direct omwonenden kunnen met de nieuwe eigenaar gezamenlijk afspraken maken over wat zij als bewoners verwachten van de nieuwe bewoners. De gemeente kan hierbij bemiddelen. Hiervoor kunnen bewoners contact opnemen met de gemeente."