Natuurlijk verplaatst 'Mister Westerpop' René Steijger zich ook op gepaste wijze, namelijk in een vette Buick (Foto: RSAJ)
Natuurlijk verplaatst 'Mister Westerpop' René Steijger zich ook op gepaste wijze, namelijk in een vette Buick (Foto: RSAJ) Foto:

Na absoluut 'klotejaar' kijkt René Steijger uit naar Westerpop 2019

DELFT - Eerst het minder leuke nieuws. René Steijger, 'Mister Westerpop', is ziek. In januari werd bij hem lymfklierkanker/non-hodgkin geconstateerd.

Door Ruud Stift

In februari begon hij met de chemo- en immunotherapie. Rond Pasen, op de helft van zijn kuur, kreeg René positief nieuws. Het volume aan kankercellen was afgenomen, kortom: de behandeling sloeg aan. Vlak voor het begin van de 28e editie van 'zijn kindje', Westerpop, hoort hij of hij schoon is. "Fingers crossed!" laat Steijger weten. "Maar ik wil het over muziek hebben, want dat is toch waar het in juli om draait. The show must go on!"

Smullen
René, in het dagelijkse leven ("Maar op dit moment even niet...") beheerder/opzichter bij studentenhuisvester DUWO, is verantwoordelijk voor de programmering van het hoofdpodium op zaterdag 20 juli. "De vrijdag is het domein van Gideon Rozendaal, voorheen programmeur bij Speakers. We hebben weer een line-up om van te smullen! Hoeveel tijd daar ongeveer in gaat zitten? Meestal beginnen we in oktober, voorafgaand aan het jaar waarin Westerpop geagendeerd staat. De boekingsperiode, het vastleggen van bands, loopt van november tot april. De meeste bands worden in januari geboekt, na de showcase op Eurosonic Noorderslag in Groningen. Ik bezoek veel concerten, festivals, luister veel radio en lees veel over bands. Alle voor ons aantrekkelijke bands houden we bij in een professionele database. Bij buitenlandse bands kijken we naar de tourdata. Als ze ons in hun Europese tourschema kunnen inpassen, willen ze nog weleens toehappen. Zo heb ik Everlast kunnen strikken, daar ben ik wel trots op. Die brengen een mix van hip-hop en blues, een unieke sound. Ik ben fan. Verder ben ik benieuwd hoe de Nederlandstalige act, Martijn Fischer zingt André Hazes, het zal doen. Hij brengt een hele band mee, met vrouwelijke backing vocals. Heerlijk meegalmen op het veld, rond 17.00 uur. Nog een topper is Indian Askin op de vrijdag, ze staan dit jaar ook op Pinkpop. En Wild Romance, met nieuw materiaal. Ook zeer het beluisteren waard."
Budget
"Omdat we een kleiner festival zijn met een beperkt budget, probeer ik alles heel erg uit te onderhandelen. Gelukkig zit er rek in vraag en aanbod. We moeten het hebben van subsidies, sponsoring, opbrengst festivalmarkt en opbrengst drank en eten. Als Stichting mogen we geen winst maken. We moeten quitte spelen, zelfs met een niet geïndexeerd subsidiebedrag. Een festival organiseren wordt steeds duurder. Desondanks willen we niet beknibbelen op kwaliteit. We vinden steeds meer aansluiting bij MOJO concerts. Dit keer hebben we drie bands uit hun stal: The Overslept, Ruben Hein en Blaudzun. Namens Het Prinsenhof promoten we op Westerpop de tentoonstelling over 50 jaar MOJO. Binnen de muziekscène worden we serieus genomen. Dat hebben we in de loop der jaren afgedwongen. Qua techniek en facilitering zijn we gewoon goed: licht, geluid, kleedruimtes en catering, allemaal top geregeld. Na Westerpop? Als de prognose goed blijft, ga ik heerlijk op vakantie met vrouwlief Monique."