Afbeelding
Foto: Willem de Bie

Oriana van der Sande-Semenciuc

Met flarden gesprekken, muziek en herinneringen neemt Oriana u mee naar december 1989, de Roemeense revolutie.

1. Waarom wilde je hier op de foto?
Mijn eerste voorstelling tijdens het 'Delft Fringe Festival' is hier in de stad en ik heb als communicatieadviseur meegewerkt aan de Spoorzone. Met name de omgeving van het station vind ik een erg mooie plek.
2. Wat is 'The girl and the revolution'?
De titel van mijn 'story-telling', mijn voorstelling. Het gaat over mijn belevenissen als 12-jarige tijdens de Roemeense Revolutie in 1989. In het Oostblok verwierp men het communisme, de muur in Berlijn werd afgebroken en in Roemenië viel het IJzeren Gordijn definitief.
3. Hoe belangrijk is die revolutie voor u persoonlijk?
Het is een sterke herinnering aan euforie, hoop, chaos en verandering. Maar ook teleurstelling, vooral voor mijn ouders, dat de oude communisten ook de nieuwe machthebbers werden. Ik zat voor het eerst in de klas zonder uniform en zonder het portret van de dictator aan de muur.
4. Wat betekent Ceausescu voor de Roemenen?
Een dictator die het leven van alle Roemenen beheerste en het leven erg zwaar maakte. Overal hing zijn portret, altijd was hij op radio en televisie. Hij hongerde het volk uit, leed aan grootheidswaanzin, draaide volledig door.
5. Waarom bent u naar Nederland verhuisd?
Ook de nieuwe president van Roemenië deed nare dingen, zoals opstand van mijnwerkers hard neerslaan. Er was nauwelijks politieke vrijheid; dat is de belangrijkste reden dat mijn ouders besloten te vluchten.
6. Hoe bevalt Delft u?
Erg goed, jaren geleden woonden we in Ypenburg en waren we al op Delft gericht. Het is een knusse, gezellige stad met twee grote steden op korte afstand. Ook het strand is erg prettig. Momenteel wonen we in de wijk Hof van Delft.
7. Wat is de kracht van story-telling?
Het verhaal delen met de toehoorders, waardoor er een connectie ontstaat. Iedere luisteraar herkent er elementen in die hem of haar bekend voorkomen en reageert daarop. Ons brein begrijpt verhalen veel beter dan het droog opsommen van feiten.
8 .Wanneer treedt u op in Delft?
De optredens op het Fringe Festival zijn op 4, 5, 6, 7 en 9 juni; de voorstelling is zowel in het Engels als in het Nederlands te zien. Het Fringe Festival is te zien tot 10 juni en bevat een paar honderd voorstellingen van een kleine zestig podiumkunstenaars.
9. Wat betekent Oriana?
Leuke vraag! In Ierland is er een relatie met goud, in Italië met de dageraad, ook een soort goud. Ik ben vernoemd naar Oriana Fallaci, een Italiaanse journaliste die beroemd werd met haar interviews met wereldleiders. Ze deed dat met een zeker politiek engagement.
10. Als ik burgemeester was van Delft dan…
Zou ik meer activiteiten voor de jeugd, voor jongeren organiseren. Ik heb zelf een tiener. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Rotterdam en Den Haag, lopen we hier in Delft wat dat betreft achter.