David van Slingerland, enthousiast schutter bij handboogvereniging Reineveld
David van Slingerland, enthousiast schutter bij handboogvereniging Reineveld Foto: Willem de Bie

'De handboogsport is de balans tussen lichaam en geest'

DELFT - Zoals veel jongens gaat ook David van Slingerland zodra hij kan lopen aan de slag met een voetbal. Buiten, op veldjes op pleintjes. Op z'n veertiende gaat-ie met een vriendje mee naar handbal, bij DHL. Leuk, maar toch niet echt zijn sport; na zo'n drie jaar verlaat hij de club. Dan een tijdje niets, totdat zijn zus Sanne met een enthousiast verhaal thuis komt over handboogschieten. Ze heeft een demo gezien in Den Haag en gaat in Delft kijken bij handboogschietvereniging 'Reineveld'. David gaat een keertje mee met zijn zus en is gelijk verkocht.

Tekst & foto: Willem de Bie

David wordt geboren in de Kuyperwijk en verhuist op zijn vierde naar een dienstwoning van Gist-Brocades, het bedrijf waar allebei zijn ouders werken. David heeft, toen de Gist huizen ging afstoten, het ouderlijk huis kunnen kopen. Drie keer per week traint hij bij 'Reineveld', de handboogvereniging die een mooie accommodatie heeft aan de Vrijenbanselaan. "Vanaf dag 1 heb ik het daar erg naar mijn zin, het is vooral de goede sfeer, gecombineerd met goede faciliteiten. Het mooie van de handboogsport is de totale controle, mentaal en fysiek, die je over jezelf moet hebben om een goed schot te kunnen afleveren. Je speelt niet in een team. Het gaat vooral om de behendigheid en het in balans brengen van lichaam en geest."

Fascinerend
"Met name je houding en je concentratie zijn erg belangrijk, je bouwt als het ware een schot op; dat doe je door volledige controle over jezelf en de boog te hebben. In de handboogsport heb je drie soorten schieten: het 'targetschieten', op een blazoen, een soort roos, het 'veldschieten' op diverse afstanden en het '3D-schieten': op een aangegeven plek in het bos schiet je op kunststof figuren zoals dieren. Ikzelf vind het targetschieten het leukst. Geen enkel schot is hetzelfde: je lichaam zoekt automatisch de makkelijkste manier qua houding en inspanning; je moet jezelf dus altijd enorm controleren voordat je uiteindelijk tot een schot komt. Ik vind dat fascinerend!"

Stabilisatie
"Naast deze verschillen kan je ook kiezen uit een drietal bogen om te schieten. Mijn favoriete boog is de 'Recurve'; je beschikt over een simpel vizier waarmee je de pijl op het blazoen richt. Door het verstellen van het vizier kan je anticiperen op de afstand waarover je schiet. Ook zit er een stabilisatie systeem op die de trillingen in de boog opvangt op het moment dat de pijl wordt gelost. Verder heb je nog de 'compoundboog', waar meer hulpmiddelen aan zitten, zoals het principe van een takel waardoor je met minder inspanning de boog kunt spannen. Vooral in de VS wordt er veel met deze boog gewerkt. Als laatste de 'Barebow', eigenlijk de oorsprong van de handboog: simpel, zonder hulpmiddelen. Een soort 'stokkie met een touwtje'. Naast het trainen hebben we een interne competitie en een toernooitje met de andere twee Delfts handboogverenigingen en zijn er meerdere keren per jaar festiviteiten. Voor sponsors organiseren we nog een aparte dag met schieten en natuurlijk een hapje en een drankje. De 'echte' competitie wordt gespeeld in de regio, als je goed bent daarna het rayon en de toppers in de hoogste klasse. Ik speel in de tweede klasse en heb zo hier en daar wel 's een prijsje gewonnen."

Kruisboog
"Een handboog valt niet onder de wapenwet, maar je moet er natuurlijk niet buiten mee lopen zwaaien. Er was ooit een dame die met boog en een rugzak met pijlen door de Delftse Hout rende en die had toch al snel de politie op bezoek met de vraag 'Wat ze hier dan wel helemaal aan 't doen was?' De handboogsport vraagt wel het een en ander qua fysiek: met name het spannen van de boog vergt veel kracht. Vooral zorgen dat je niet een te zware boog qua trekkracht koopt, zodat je geen blessures oploopt is dus aan te bevelen. Ik zou best nog wel een keer met een kruisboog willen schieten; dat is best zwaar werk met een trekkracht van zo'n 60 pond. En er natuurlijk heel voorzichtig mee om gaan want zo'n kruisboog is gevaarlijk speelgoed."

WK tickets
"De handboogsport is niet duur. Een goede handboog heb je vanaf 300 euro, en daar doe je heel erg lang mee. De contributie van onze vereniging bedraagt 208 euro per jaar en daarvoor kan je trainen op maandag- en woensdagavond en zaterdagmiddag. Op donderdag hebben we dan nog een speciale 'barebow'-avond. Een keertje komen kijken kan altijd, even een mailtje naar info@reineveld.nl. Een beginnerscursus bestaat uit zo'n 6 lessen; daarna kan je op een veilige manier schieten. Volgende week begint het WK: mijn tickets liggen al klaar…"