De winnaars van de Le Comte vakjury- en publieksprijs Martina Huijsmans en Margriet van Bebber. In hun midden de hoofdredacteur van Delft op Zondag, Ruud Stift (Foto: Koos Bommelé)
De winnaars van de Le Comte vakjury- en publieksprijs Martina Huijsmans en Margriet van Bebber. In hun midden de hoofdredacteur van Delft op Zondag, Ruud Stift (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Le Comteprijs naar Project 'Overbruggen' in Harnaschpolder!

DELFT - De stemmen zijn geteld. De kogel is door de gerestaureerde kerk. De kruitdampen zijn opgetrokken. Het moderne project in de Harnaschpolder, de literaire teksten op brugleuningen en bankjes, heeft een dubbelslag geslagen. Zowel de vakjury als het publiek wees dit project als winnaar van de Le Comteprijs 2018 aan. Op een druk bezochte bijeenkomst in het Vermeercentrum, op donderdag 23 mei, werden alle vijf genomineerden in de bloemen gezet.

De redactie werd overspoeld door stemmende lezers. Dit leidde tot een uiteindelijke top drie van meeste stemmen: 1. Project Harnaschpolder 2. Verfraaiing/restauratie van de stoep van Drogisterij Salamander aan de Markt en 3. De restauratie van de Hammenpoort aan de Rotterdamseweg 155.
Het opvallende, nieuwe kleurenschema van het hoekpand Oude Delft/Binnenwatersloot eindigde op de vierde stek. De vijfde genomineerde verfraaiing, het uithangbord met de tekst '3 Astonne' (oorspronkelijk, in de 18e eeuw, getooid met de naam: 'De drie Vergulde Astonnekes') aan de Lange Geer 30, sluit de rij.

In een volgepakt Vermeercentrum heette de voorzitter van Delfia Batavorum, Theo Thomassen, iedereen welkom. De eerste spreker, Gertjan van der Harst, secretaris van de Le Comte Commissie en bouwhistoricus, vertelde enkele historische wetenswaardigheden over de vijf aangemelde verfraaiingen. De heer Thomassen reikte daarna oorkondes met een beeltenis van naamgever Le Comte uit aan de vier runners-up. Hierna was het de beurt aan de secretaris van Delfia Batavorum, Willy Claassen. Haar viel de grote eer te beurt om de prijs van de vakjury, een prachtige ronde Delftsblauwe tegel en een bijpassende oorkonde, uit te reiken aan de gecombineerde winnaar: opdrachtgever gemeente Delft, in de persoon van wethouder Martina Huijsmans, en de bedenker van de thema's en de teksten, Margriet van Bebber van het Schrijfbedrijf. Glimmend van trots namen beide dames de versierselen in ontvangst. En toen moest het hoogtepunt nog komen: de uitreiking van de 'Le Comte Publieksprijs' door de hoofdredacteur van Delft op Zondag, Ruud Stift. In zijn speech nam hij de vijf genomineerden op humoristische wijze onder de loep. Ook las hij de onderbouwingen van enkele stemmers voor: 'Ik stem op Margriet van Bebber' en 'Onze stem gaat uit naar de drogist. Deze moet blijven!' (Let wel: het ging om de stoep voor de drogisterij...). Na de overhandiging van de speciale oorkonde nam wethouder Huijsmans de microfoon ter hand. Zij sprak over het erfgoedbeleid in Delft en had nog een afsluitende opmerking over het winnende project: "Uit deze prijs spreekt waardering voor een verbinding tussen oud en nieuw."