Het 'estafettestokje', de Doorkijker, wordt door Nushaba Mirzazade (r.) overgedragen aan gastvrouwen Elly (l) en Franny van De Hofstee (Foto: Koos Bommelé)
Het 'estafettestokje', de Doorkijker, wordt door Nushaba Mirzazade (r.) overgedragen aan gastvrouwen Elly (l) en Franny van De Hofstee (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Koffie als katalysator voor vriendschappen en verliefdheden

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in de doolhof die maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij 'De binnenplaats van een huis in Delft' van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand zijn de dames van De Huiskamer in Tanthof de Doorkijker(s).

Door Michael Reuser

Het is gezellig druk, deze woensdagochtend, in 'De Huiskamer' in wijkcentrum De Hofstee. Een vijfentwintigtal mannen en vrouwen heeft ook deze ochtend weer de weg weten te vinden naar de open koffieochtend in het wijkgebouw aan de Sandinoweg in de wijk Tanthof. Die koffieochtenden bestaan inmiddels zo'n zes jaar. Drijvende krachten – al sinds de start – zijn Elly Eijkelhof en Franny Pellicaan.
"Mijn man biljartte hier in het wijkcentrum. Ik was net met pensioen (thuiszorg bij Maatzorg, red.) en werd door
Participe gevraagd om als gastvrouw op te treden bij een koffiegroep op woensdagochtend", weet de 73-jarige Franny zich nog goed te herinneren. "Ik zocht een invulling voor de leegte na het werkzame leven. Dit leek me leuk om te doen." Een paar weken later las de eveneens 73-jarige Elly een advertentie in de buurtkrant. "Ook ik was net met pensioen (bibliotheekmedewerker bij DOK, red.) en dacht 'gastvrouw', dat is wel wat voor mij. Als je gewend bent om met mensen om te gaan, dan is dat ook leuk voor na je pensioen." Ze reageerde positief en ging de maandagochtendgroep doen. Het klikte goed tussen de twee en dus kwam Elly ook meehelpen op de woensdagen. Na een tweetal jaren ging het beheer over van Participe naar Sportfondsen en die vroeg de dames om de koffieochtenden voort te zetten.

'Meneer' of 'mevrouw'
"In het begin was het niet altijd gemakkelijk", aldus Franny. "Soms was het ronduit stil, maximaal twee bezoekers. Dan zei ik wel eens, ik ben hier niet gekomen om te breien. Gelukkig hebben we wel volgehouden. Van lieverlee werd het drukker. Het is gewoon leuk om te doen, we vullen elkaar goed aan, ieder heeft haar eigen taken."
"Het is heel dankbaar werk", vult Elly aan. "Mensen leren elkaar hier kennen. Er zijn vriendschappen en zelfs verliefdheden ontstaan. Soms kwamen mensen de deur niet meer uit en nu zitten ze twee keer per week hier op de koffie. En ze komen uit de hele stad hè!"

De twee dames – van oorsprong uit Den Haag en uit Den Bosch – voorzien kennelijk in een behoefte met hun project De Huiskamer. Dat kan ook de 88-jarige Tootje van den Brink beamen: "Ik vind het heel gezellig, je bent de deur uit. Anders zit je ook maar alleen thuis achter de geraniums", meent de trouwe bezoekster.
Wat maakt De Huiskamer zo bijzonder? Elly heeft daar wel een idee over: "We noemen iedereen bij de voornaam, zonder uitzondering. Ook de 90-jarigen. Als je uit de roulatie bent, horen mensen vaak alleen nog maar 'meneer' of 'mevrouw'. Mensen vinden dit heel prettig. En we groeten iedereen, bij binnenkomst en bij het weggaan. Dat waarderen mensen ook. Één stel is verhuisd naar Berkel, maar ze komen nog trouw twee keer per maand langs. Dat zegt wel iets." Alles loopt aardig op rolletjes. De dames zorgen voor de koffie en een koekje en een aantal van de gemiddeld dertig bezoekers ruimt zelf op. Ze betalen eerlijk 0,50 euro per consumptie in het potje. Als er iemand jarig is, wordt er getrakteerd: zelfgebakken taart of een koekje of plakje cake Sinds vijf jaar is er op woensdag aansluitend een activiteit bij: tweemaal per maand is er een driegangenlunch. Het bleek een 'gat-in-de-markt'. Voor 3 euro een soepje, een bammetje en een toetje, wie wil dat niet? De twee dames krijgen daarbij hulp van een viertal vrijwilligers die helpen met productie (soep of een toetje), tafels dekken, afwassen en schoonmaken. De lunch kent een zomerstop, tot 1 september, de koffiegroepen gaan het hele jaar door.

Openheid
De Huiskamer heeft er inmiddels een concollega bij. De aanpalende kerk Het Boek houdt op dinsdag en vrijdag koffiegroepen. Ook dat loopt heel aardig. Een deel van de bezoekers van De Huiskamer is ook daar vaste gast. Voor Elly en Franny is dat absoluut geen probleem. De dames nodigen eenieder die ook met een koffiegroep wil beginnen uit om eens langs te komen, om de kunst af te kijken. En ze hebben ook nog wel tips. Elly: "Gaande het leven verliest een mens zijn sociale contacten. Voor sommigen is dit het enige uitje in de week. Het is belangrijk dat je belangstelling toont. Goedendag zeggen, problemen oplossen, een luisterend oor. Als je iets van jezelf vertelt komen mensen sowieso makkelijker los. Openheid leidt tot openheid."