De prachtige Delftse raadszaal waar in vrijheid mag worden gedebatteerd door de Delftse politici
De prachtige Delftse raadszaal waar in vrijheid mag worden gedebatteerd door de Delftse politici Foto:

DELFT - We vroegen de lokale politici wat zij onder Vrijheid verstaan. Drie vragen aan de fractievoorzitters van de Delftse politieke partijen.

-Wat betekent 'Vrijheid' voor u en hoe merkt u dat vanuit uw politieke functie?
-Wat schort er nog aan volgens u. Wat zou nog 'vrijer' mogen/kunnen/moeten?
-Vrijheid is een ruim begrip. Zoals vrijheid van meningsuiting of in Amerika 'the freedom to bare arms'. Als u zelf 'iets' van vrijheid zou kunnen toevoegen, wat zou dat dan zijn? En in welk gebied op de wereld zou u dat dan willen implementeren?

Frank van Vliet (GroenLinks): "Bij de dodenherdenking op 4 mei legt GroenLinks Delft traditiegetrouw een krans. GroenLinks doet dat ter nagedachtenis van de aanhangers van de CPN, die als politieke partij mede aan de wieg stond van GroenLinks. Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn leden van de partij op gruwelijke wijze vervolgd. Velen van hen hebben de oorlog niet overleefd. Dit laat zien hoe kort geleden het is dat politieke vrijheid niet bestond. Vrijheid vraagt een goed functionerende democratie, die is niet vanzelfsprekend. We moeten die steeds blijven bewaken. Door jongeren bij de politiek te betrekken, door respectvol met elkaar om te gaan, door anders-zijn te koesteren, minderheden te beschermen. Een taak voor ons allemaal!"

Bart Smals (VVD): "Vrijheid is heel belangrijk. Het is het recht om (zoveel mogelijk) je eigen leven te bepalen. Daarbij direct gezegd dat dat natuurlijk niet ten koste mag gaan van andermans vrijheid. Omdat jouw vrijheid de vrijheid van iemand anders kan beperken moeten we regels hebben. En de afwegingen voor die regels zijn niet altijd even makkelijk. Daarvoor is de politiek, om te helpen die afweging zo goed mogelijk te maken. Maar we hebben de neiging om steeds meer regels te bedenken, soms lijkt het 'zelfrijzend bakmeel'. Regels die op het eerste gezicht heel redelijk zijn, maar die toch weer een beetje van die vrijheid afhalen. Vrijheid is voor mij ook: geen regels als het niet nodig is. En ook in Delft hebben we nog veel overbodige regels. Toch kunnen veel andere landen van onze vrijheid leren, het is een belangrijke reden waarom Nederland zo welvarend is. Je dat realiseren geeft vaak een heerlijk gevoel van vrijheid."

Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft): "Vrijheid betekent voor mij dat na langdurige strijd in oorlogen door onze voorouders, verworvenheden zijn afgedwongen. Keihard werken, ontberingen doorstaan en zuinig leven en sparen hebben ervoor gezorgd dat wij onze kinderen in veiligheid, vrijheid en zekere luxe konden laten opgroeien. Vrijheid is niet iets vanzelfsprekends, zij dient altijd verdedigd te worden. De vrijheid van meningsuiting, is ons grootste gedachtegoed. De trias politica, ook daarover moeten wij waken. Islamisering moet voorkomen worden. Daar blijf ik tegen strijden. Gelovigen worden over de hele wereld vervolgd en gebedshuizen staan in brand. Extremisme is in ons land niet toegestaan. Haat zaaien in gebedshuizen staat haaks op de vrijheid van meningsuiting."

Lieke van Rossum (SP): "Vrijheid is in vrede met elkaar samen leven, zodat mensen zelf keuzes kunnen maken om gelukkig te worden. Je ervaart pas voldoende vrijheid als je genoeg middelen en zeggenschap hebt. Daar schort het overal ter wereld en ook in Nederland te vaak aan. De ongelijkheid tussen mensen groeit en de armoede neemt toe. Hoeveel vrijheid heb je als je je 's avonds geen warm eten op tafel hebt staan? Maar het gaat niet alleen om geld, ook gebrek aan zeggenschap beperkt onze vrijheid. Neem de Europese Unie, die ver van mensen af staat maar wel regels op legt over werk, pensioenen en openbaar vervoer. Of de woningcorporaties die wel het geld van huurders incasseren, maar waar directeuren beslissen wat er met de huizen moet gebeuren, in plaats van de mensen zelf. Een maatschappij waarin gelijkwaardigheid en zeggenschap beter georganiseerd is, zou veel meer vrijheid brengen. Gelijkwaardigheid als voorwaarde voor vrijheid. Veel te vaak wordt onderscheid gemaakt tussen de haves en de have nots. De mensen die het gemaakt hebben en diegenen die 'wat hulp nodig hebben'. Terwijl dat verschil vaak helemaal niet met mensen zelf te maken heeft, maar met hoe het systeem in elkaar zit en hoe er tegen je aan wordt gekeken. Waarom heeft een vuilnisman minder aanzien dan een accountmanager? Wie doet uiteindelijk belangrijker werk voor de samenleving? Hoe gelijkwaardiger mensen behandeld en beloond worden, hoe meer zij onderdeel van de maatschappij zijn en hoe vrijer ze zich zullen voelen."

Rob van Woudenberg (CDA): "Als kind was ik altijd onder de indruk van de verhalen over de 2e Wereldoorlog. De offers die mensen brachten voor onze vrijheid. Vrijheid en democratie zijn enorm kostbaar en moeten we nooit gewoon gaan vinden. Er is nog steeds veel onrecht in de wereld. Mensen die vervolgd worden om hun geloof of om wie ze zijn. Mensen die gevangen zitten in slavernij en worden uitgebuit. Zelfs de vrijheid van meningsuiting is maar relatief, ook in Nederland. Iemand die iets zegt wat een ander niet aanstaat wordt (figuurlijk) aan de hoogste boom gehangen. Wij kunnen in ons land toleranter en respectvoller naar elkaar zijn. Die vrijheid wens ik ons allen toe. We mogen dankbaar zijn voor onze vrijheid, maar moeten niet wegkijken van het onrecht in de wereld."

Joëlle Gooijer (ChristenUnie): "Vrijheid betekent de ruimte om te doen, te zeggen en te denken. Of om iets níet te zeggen en iets níet te doen. In Nederland kun je zijn wie je bent, geloven, samenkomen en vanuit je diepste overtuiging actief zijn in de samenleving – ook in de politiek. Dat is waardevol! Echte vrijheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid en dienstbaarheid aan elkaar – omdat die vrijheid ook voor de ander geldt. Helaas zijn er in een vrij land als Nederland nog mensen die niet vrij zijn. Die verslaafd zijn, die uitgebuit worden, of verhandeld. Ook in Delft, anno 2019. Het is onze missie om juist voor hen op te komen die zelf geen vuist kunnen maken. De vrijheid van de ander moet ons wat kosten. Want, 'freedom' komt van wel van 'free', maar is zeker niet gratis."

Christine Bel (D66): "Vrijheid is kunnen zijn, worden wie je bent. Vrijheid om te kiezen en je in te zetten voor waar je voor staat en wat je belangrijk vindt, ook in de politiek. Tegelijkertijd heb je als politicus de verantwoordelijkheid om de vrijheid van anderen te waarborgen. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar vrijheid komt met verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om anderen niet te kwetsen en ervoor te zorgen dat joúw vrijheid niet ten koste gaat van die van anderen. De vrijheid die we in Nederland kennen is niet vanzelfsprekend. Laten juist wij ons inzetten voor een vrije wéreld, waarin LHBTI-ers vanzelfsprekend zichzelf kunnen zijn, vrouwen baas in eigen buik en iedereen zijn eigen geloof en politieke mening mag hebben en uiten (om maar 'ns wat te noemen)."

Matthijs Gouwerok (STIP): "Vrijheid, een breed begrip. In de praktijk is het de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. Wat dat betreft gaat het in Nederland en in Delft gelukkig goed vergeleken met andere plekken op de wereld. Vrijheid en politiek gaan hand in hand, met vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging als kernwaarden van een democratie. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zonder de vrijheid van anderen te belemmeren, maar we moeten ook goed naar onszelf blijven kijken. Het is belangrijk met elkaar in gesprek te blijven, en niet af te gaan op vooroordelen, dat we met verschillende ideeën en wensen toch naast elkaar op dezelfde plek kunnen leven."

Willy Tiekstra (PvdA): "Vrijheid is zonder meer ons grootste goed. De vrijheid om jezelf te zijn, je mening te kunnen uiten, te gaan en te staan waar je wilt. Zaken, die in Nederland gelukkig nog steeds -vrijwel- vanzelfsprekend zijn. En dat moeten wij zo houden! Ik beschouw dat als een van mijn belangrijkste opgaven als politicus. Vrijheid kan alleen bestaan wanneer je zeker kunt zijn van een aantal belangrijke basisvoorwaarden: een democratisch bestel, een onafhankelijk rechtssysteem en vrije pers, een veilig dak boven je hoofd, genoeg inkomen en gelijke kansen op opleiding en werk. En daar schort het helaas steeds vaker aan, niet alleen in landen ver weg, ook dichtbij, zelfs in landen in de Europese Unie. Die ontwikkeling keren, dat beschouw ik als de opgave waar wij allemaal voor staan."

Bram Stoop (Stadsbelangen Delft): "Vrijheid betekent dat ik mag zijn wie ik ben. Vanuit mijn politieke functie betekent dit dat ik mag zeggen wat ik vind en opensta voor andere meningen ongeacht herkomst. Dat betekent niet dat ik het eens moet zijn met andere meningen, die vrijheid heb ik ook. Ik heb niet het idee dat er iets aan de vrijheid, zoals we die in Nederland kennen, schort. Vrijheid is een ruim begrip, maar vraagt tegelijkertijd om een grote verantwoordelijkheid. Te vaak menen mensen onder de noemer vrijheid dat fakeberichten, populistische uitingen of beledigingen op persoon moeten kunnen. Vrijheid heeft grenzen. In te veel landen is de vrijheid en vrijheid van meningsuiting helaas niet van toepassing. Ik zou wensen dat dit wel overal het geval was."