Het gezellige winkelgebied midden in het centrum.
Het gezellige winkelgebied midden in het centrum. Foto: KOOS BOMMELE

De Klis: authentiek, hip en altijd boeiend

Een rondje door winkelgebied De Klis mag bij een bezoekje aan de Delftse binnenstad eigenlijk niet ontbreken. Bij menig Delftenaar zit dit er wel ingeslepen. En dat is logisch.

De Klis telt talloze unieke en echte winkels en zaakjes. Geen dertien in een dozijn, maar eerder zoals de Amsterdamse '9 straatjes'. En het leuke is: het lijken er wel steeds meer te worden. Nieuwe en enthousiaste Delftse ondernemers en winkeliers vestigen zich graag in dit gebied.
Het winkelgebied De Klis omvat schilderachtige straatjes als de Hippolytusbuurt, Wijnhaven, Voldersgracht, Vrouwjuttenland en de Choorstraat. En op de Choorstraat na, liggen alle andere straten fraai gesitueerd langs de Delftse grachten. Ook hierdoor vindt het winkelend publiek er een stukje beleving die in andere steden ondenkbaar is. De grachten worden in de zomer bovendien dankbaar gebruikt door horeca-ondernemers, die er hun terrasboten neerleggen.
De geschiedenis van De Klis gaat ver terug. Eeuwen geleden voerden handel, ambacht en cultuur hier al de boventoon. En achthonderd jaar later bruist het in dit wijkje vol monumentale winkelpandjes nog altijd van het leven. In dit stukje historisch centrum vind je de mooiste spullen, de hipste winkels en de meest bijzondere horeca. Maar ook: een prachtig inkijkje in de eeuwenoude architectuur van de Delftse grachtengordel.
In De Klis is altijd wat te zien en te beleven. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het Vermeer Centrum aan de Voldersgracht. Hier loopt tot en met 21 juli de tentoonstelling Het Melkmeisje in keramiek. Allerlei interpretaties in keramiek naar aanleiding van het wereldberoemde schilderij van Delfts schilder Johannes Vermeer uit de Gouden Eeuw.
Van half april tot half oktober is er elke zaterdag een antiekmarkt op de Hippolytusbuurt, Voldersgracht en Wijnhaven. In deze periode is er op donderdag een kleinere markt op de Hippolytusbuurt.
Wie op de hoogte wil blijven van De Klis, kan op Facebook alle ins en out en nieuwtjes van en over dit winkelgebied vinden.

Een leuke drukte in De Klis.