Zoë en Matthieu maken kans op de titel Wetenschapstalent 2019
Zoë en Matthieu maken kans op de titel Wetenschapstalent 2019 Foto:

Levert de TU Delft het Wetenschapstalent 2019?

DELFT - De finalisten in de verkiezing Wetenschapstalent 2019 van New Scientist zijn bekend: vijf jonge onderzoekers, waaronder twee studenten van de TU Delft, dingen mee naar de titel.

"Deze verkiezing gaat over de toekomst', zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en jurylid. "Niet alleen vertegenwoordigen de vijf finalisten vanwege hun leeftijd de toekomst van de wetenschap, hun onderzoek helpt tevens de wereld van morgen vormgeven. Voeding, natuurbehoud, eenzaamheid, ethiek in de biotechnologie en kustbescherming: enorm actuele onderwerpen." De vijf overgebleven kanshebbers zijn: Alie de Boer (Maastricht University), Jonas Lembrechts (Universiteit Antwerpen), Gerine Lodder (Tilburg University), Zoë Robaey (TU Delft) en Mathieu de Schipper (TU Delft).
Zoë Robaey onderzoekt als promovenda de link tussen eigendom van genetisch gemodificeerde gewassen en morele verantwoordelijkheid in de landbouw, manieren om met verschillende partijen in de biotechnologie samen te bepalen wat goed is. Deze partijen brengen in zulke discussies hun eigen waarden en kwaliteiten in: wat kan men van elkaar leren, zodat nieuwe biotechnologie ondanks alle onzekerheden op een verantwoorde manier kan worden ontwikkeld en toegepast. Matthieu de Schipper maakt met kleurstoffen de stroming van water en menging met zand inzichtelijk. Hij raast in een jetski vol meetapparatuur langs onze kust. Door klimaatverandering lopen kustgebieden gevaar. We moeten proactief ingrijpen in kwetsbare gebieden. De inzichten die De Schipper in zijn onderzoek opdoet over de krachten van golven, stromingen en zand dragen bij aan dit soort oplossingen. Op 31 mei wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg, Utrecht. De vijf talenten geven hier een presentatie over hun onderzoek. De winnaar ontvangt 2.500 euro. Zie newscientist.nl/live voor kaarten.

Afbeelding