Studenten die koken voor ouderen bij Abtswoude Bloeit, via de COMPLeat-app!
Studenten die koken voor ouderen bij Abtswoude Bloeit, via de COMPLeat-app! Foto:

Kookapp brengt buurtbewoners aan tafel

DELFT - Samen eten en koken is toch veel gezelliger dan alleen? Vanuit die visie initieerden zes studenten van de TU Delft vorig jaar in opdracht van SHS Delft het project COMPLeat.

Het project is voortgekomen uit de herontwikkeling van Abtswoude Bloeit!: een pand waar studenten, economisch daklozen en ouderen samenwonen. Niet alleen stelden de initiatiefnemers als doel om de bewoners samen te laten wonen, maar ook wilden zij een ontmoetingsplek creƫren voor de verschillende doelgroepen en de buurt: de Woonkamer van de Wijk. Via de website www.compleat.app kun je aangeven of je mee wilt eten of wilt helpen met koken!
Afgelopen week is na een lange ontwikkelingsperiode dan eindelijk het eindproduct opgeleverd. Vanaf nu kan iedereen gebruik maken van COMPLeat
Uit deze doelstelling kwam het idee voort om samen met studenten van de TU Delft een app te ontwikkelen die mensen stimuleert om elkaar te ontmoeten. Daarom werd een samenwerking aangegaan met de module Personal Leadership vanuit TU Delft. Volgens de studenten die COMPLeat gestart zijn, was het belangrijkste moment waarop bewoners samen komen de avondmaaltijd. Hier is het idee uit ontstaan om een toegankelijke app te ontwikkelen waarmee (buurt)bewoners aan kunnen geven of zij willen koken of mee-eten.

Feestelijke opening
Vorige maand werden de eerste twee uitgebreide maaltijden al georganiseerd door de initiatiefnemers van Abtswoude Bloeit waar het eindresultaat gepresenteerd werd aan bewoners. Ruim 120 mensen kwamen bij elkaar om de maaltijd te nuttigen! Zowel de bewoners van Abtswoude als de buurt reageerden zeer positief op de nieuwe app. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk om vooraf een plaats te reserveren voor de maaltijd.
Toekomst
Het concept COMPLeat dient als experiment om verschillende groepen uit de maatschappij samen te brengen. Volgens SHS Delft heeft de app nog veel ontwikkelingspotentie en kan deze mogelijk ook op andere locaties ingezet worden. Wanneer goed gebruik gemaakt wordt van de app, zal overwogen worden om deze uit te breiden waardoor ook andere activiteiten bekend gemaakt kunnen worden.

Kijkje
Natuurlijk bent u altijd van harte welkom om een kijkje te nemen in de Woonkamer van de Wijk. Vanaf nu kunnen bewoners uit buurt echter ook op de website www.compleat.app aangeven dat zij graag een keertje mee eten!

De ontwikkeling van COMPLeat werd mede mogelijk gemaakt door financiƫle steun van Stichting DOEN, Fonds1818, stimuleringsfonds Gemeente Delft en Kerkelijke Stichting Stalpaert van der Wiele.