Het onderwijzend personeel onthult de nieuwe naam van de school (Foto: Koos Bommelé)
Het onderwijzend personeel onthult de nieuwe naam van de school (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Nieuwe school: CBS De Waterhof

DELFT - Op donderdag 16 mei jl. was het feest op de velden van Full Speed. Basisschool De Ark en De Bron leverden sportieve prestaties tijdens de gezamenlijke sportdag. Die gezamenlijkheid werd bekroond met de onthulling van een nieuwe naam voor beide scholen.

Sinds 2016 werken de basisscholen De Ark en De Bron, beide onderdeel van de Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. (SCO Delft e.o.), toe naar één nieuwe school die vanaf 1 augustus 2019 de naam CBS De Waterhof zal dragen.

De nieuwe naam zal voorlopig op de gevel aan de Lepelaarstraat en aan de Angolastraat prijken. De school hoopt alle leerlingen in de toekomst op een nieuwe locatie te kunnen verwelkomen.

Wilma van der Leeden, directeur De Ark en De Bron:
"Over de naam is lang nagedacht, door ouders, kinderen, personeel en bestuur. We zijn hierin begeleid door communicatiebureau Tigges. Vanuit alle ideeën die ingebracht zijn hebben we met elkaar gekozen voor de naam die verwijst naar zowel De Ark als De Bron. De verbindende factor, water is de basis geworden van onze nieuwe identiteit. Water is van levensbelang. Water staat symbool voor groei. Zonder water is groei niet mogelijk. Het laatste gedeelte van de naam, hof, verwijst naar de plaats waar de school staat: Tanthof. Nu nog op twee locaties en in de toekomst waarschijnlijk op een centrale plaats in de wijk."

Vernieuwend onderwijs
"Behalve een nieuwe naam hebben beide scholen op basis van een nieuwe visie ook het onderwijs vernieuwd. We zien en erkennen het belang van bewegen in relatie tot leren. Als we willen dat kinderen fysiek en mentaal groeien, is beweging noodzakelijk. Bewegen beperkt zich bij ons niet tot het vak bewegingsonderwijs, maar wordt ook ingezet bij de andere vakken.

Verwondering
De basisvakken Rekenen en Taal krijgen veel aandacht omdat die voorwaardelijk zijn om de wereld te begrijpen en te kunnen onderzoeken. Dat onderzoek wordt gedaan in de wereld om ons heen, met de nadruk op onze verantwoordelijkheid voor een gezonde aarde, met respectvolle verwondering voor de natuur. Tot slot vinden wij het belangrijk dat de leerling zichzelf leert kennen (hoe zit ik in elkaar, waar ben ik goed in), de ander leert kennen (hoe zit de ander in elkaar, waar is hij/zij goed in) en tot slot als wereldburger leert samenwerken en rekening houden met elkaar. Kortom: we geven de kinderen op De Waterhof alle mogelijkheden om tot volle bloei te komen."

Leerlijn
"De nieuwe locatie is nog een toekomstdroom. In de wijk is weerstand ontstaan na het bekend maken van de mogelijke locatie. Een veelgehoorde opmerking is dat er een megaschool komt. Natuurlijk is een school voor 1000 kinderen groot. De huidige complexen waarin De Ark en De Bron zijn ondergebracht, zijn oorspronkelijk gebouwd voor hetzelfde aantal kinderen.
Daarnaast wordt geprotesteerd tegen het inleveren van een stuk groen in de wijk. Onze leerlijn natuur wil kinderen juist leren zorg te dragen voor het groen van de omgeving, de omgeving van de school, die we graag groen zien. Op diverse plaatsen in de wijk komt groen terug. De bereikbaarheid van de school is op dit moment wat mij betreft de enige zorg die ik heb gericht op de nieuwe locatie. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente ook daar voldoende oog voor zal hebben. Samen met mijn bestuur kijk ik uit naar het bieden van toekomstgericht onderwijs op een mooie nieuwe (ECO) school: CBS De Waterhof!"