Vervolg van voorpagina

"Wij hebben geluk, ons pleintje (bij de Oude Jan, red.), staat te boek als evenemententerrein. Ik kan vaker een melding maken als ik zou willen. Dat kost me dan de leges voor een vergunning, die luxe hebben andere horecagelegenheden niet. Die mogen een keer per maand een melding doen en dat voelt als een beperking."

Max van Dalen, horecaklant en muziekliefhebber: "Samen met enkele muzikale maatjes, Guus Mentink, René Bubberman en Gert-Jan Danenberg, plaatsten we een oproep via Facebook gericht aan alle muziekliefhebbers, muzikanten, horecaklanten en horeca-ondernemers in Delft. Jon heeft een eerste evaluatie achter de rug met de gemeente, de ondernemers en de bewonersverenigingen. Nu is het zaak om zoveel mogelijk de krachten te bundelen en van ons te laten horen. Het kan toch niet waar zijn dat een paar individuele klagers het verpesten voor de grote schare aan muziekliefhebbers die Delft rijk is? Denk hierbij ook aan de Delftse economie. Geen muziek op de terrassen bij De Wijnhaven, De Waag, Plan B en De Kat in de Stad betekent minder klanten, minder inkomsten en mogelijk ontslag van personeel. Delft zonder zijn wekelijkse live muziek is toch ondenkbaar? Waar hebben we het over? Een beetje muziek, op de zondagmiddag van 15.00 uur tot 18.00 uur, op een acceptabel geluidsniveau. Daar zullen omringende bewoners toch niet van in de stress schieten? Wij voelen ons op deze manier genaaid door de gemeente. De grotere evenementen, dat is overlast! Als ik op de Wijnhaven loop en daar de DJ hoor, die op de markt zijn ding doet? Ik snap dat dit soort evenementen, zoals Oranjekoorts, incidenteel plaats vinden en dat ze er een vergunning voor hebben, maar als we het over geluidsoverlast hebben...
Een jazzbandje bij De Wijnhaven op de zondagmiddag, dat moet toch gewoon blijven kunnen? Normaal geluidsniveau, kleine boxjes: wat voor kwaad steekt daar in? Ook de toerist komt er op af, dus het mes snijdt aan twee kanten. Bij Café de Klok hebben ze een decibelmeter. Als je een keer hard hoest, slaat dat ding al rood uit. Kortom: muziek binnenshuis wordt ook wel erg aan banden gelegd. Bij hard praten wordt de muzikant al overstemd."

In 2016 telde Delft 440 (incidentele) festiviteiten en evenementen, in 2017 570. Hoe deze beter spreiden, een betere balans tussen binnen- en buitenfestiviteiten en overlast beperken? Vertegenwoordigers van bewoners en horeca hebben nieuwe regels afgesproken, passend binnen de landelijke richtlijnen. Inrichtingen kunnen jaarlijks 12 punten besteden aan incidentele festiviteiten. Een binnenfestiviteit boven de gestelde geluidsnorm kost 1 punt, een buitenfestiviteit (geluid tot maximaal 75-80 dB) tot 19.00 uur kost 2 punten, tot 23.00 uur 3 punten. Zo'n 3 punten-festiviteit mag maximaal twee maal per jaar worden gehouden. Daarnaast kunnen inrichtingen binnen aangewezen plekken in de binnenstad ook één maal per jaar een 4 punten-festiviteit organiseren, een buitenfestiviteit tot uiterlijk 00.30 uur. Deze nieuwe regels zijn in het eerste kwartaal van 2018 ingegaan, een jaar later is het tijd om te evalueren. Heeft het geleid tot een stabilisering van het aantal festiviteiten en evenementen? Ja, hoewel het aantal licht is toegenomen, 587 in 2018. De gemeente nodigt betrokkenen, ondernemers en bewoners van Delft, uit te reageren. Dat kan tot 30 mei 2019. Stuur je reactie, voorzien van naam en adres, naar festiviteiten@delft.nl Deze reactie wordt als zienswijze meegenomen in het evaluatieverslag aan het college van b&w en de gemeenteraad. Zij zullen daar op reageren.