Joeri Kooijmans, hier tegen zijn oude club Den Hoorn, hoopt met DHC door te stoten naar een hoger niveau en met een plek in de nacompetitie is die mogelijkheid er nog steeds. (foto: Roel van Dorsten)
Joeri Kooijmans, hier tegen zijn oude club Den Hoorn, hoopt met DHC door te stoten naar een hoger niveau en met een plek in de nacompetitie is die mogelijkheid er nog steeds. (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Het nieuwe DHC hoopt binnen een jaar terug te zijn in de hoofdklasse

DELFT - Vorig weekend werd op deze pagina gesteld dat 'het seizoen er voor DHC lijkt op te zitten'. Niets is echter minder waar. De equipe van trainer Rob de Lange maakt zich op voor de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse.

Door Alphons de Wit jr.

En dus is er nog alles om voor te spelen, weet ook linkervleugelaanvaller Youri Kooijmans, die afgelopen zomer overkwam van Den Hoorn. "Komende anderhalve maand worden spannend. We hebben aan het begin van het seizoen bij elkaar gezeten en de doelstelling bepaald. Daar kwam uit dat we zo snel mogelijk willen terugkeren naar de hoofdklasse. Via het kampioenschap gaat dat helaas niet meer lukken, maar via de nacompetitie is de mogelijkheid er nog wel. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi dat we binnenkort tegen Westlandia spelen in de halve finale van het Haaglanden Voetbal toernooi."

Flitsende start
Het nieuwe DHC, want na afgelopen seizoen nam een aantal spelers afscheid en daarvoor kwamen er nieuwe jongens in de plaats, schoot uit de startblokken. "In de eerste periode deden we lange tijd mee en het leek er zelfs op dat we hem ook in de wacht gesleept hadden", vertelt Kooijmans. Een niet uitgespeeld duel en later zelfs het uit de competitie halen van BMT gooide echter roet in het eten. "Na die eerste periode was er met het voetbal ook niet veel mis, maar hebben we hier en daar wat puntjes laten liggen. Daar zijn we ons zeker van bewust, maar ik denk dat dat inherent is aan het spelen met zo'n jonge ploeg. Ik denk dat we op sommige momenten misschien net niet volwassen genoeg zijn. Daarnaast zullen er ook best elftallen zijn die vooral ons voetbal willen ontregelen, voordat ze zelf aan voetballen gaan denken."
Spijt van zijn overstap naar de Brasserskade heeft Kooijmans niet. "Ik heb in de jeugd al bij DHC gespeeld en kende er toen ik hier kwam dus al heel wat mensen. Ik heb zelfs in de jeugd nog training gekregen van Joren Tromp, met wie ik nu samenspeel. Dat is wel bijzonder. Verder ben ik vanaf de eerste dag goed in de groep opgenomen."
De buitenspeler voelt zich dus op zijn plek. "We hebben een hartstikke leuke groep en de sfeer is goed. Daarnaast hebben we dit seizoen laten zien dat we ook voetballend echt wel wat in onze mars hebben. Ik denk dat als je deze groep nog een jaar of drie bij elkaar weet te houden, er leuke dingen kunnen gebeuren."

Toekomst
De vraag is echter of dat lukt, zeker nadat onlangs bekend werd dat twee belangrijke sponsoren zich terugtrekken. "Maar ik houd me daar helemaal niet mee bezig. Ik ben teruggekomen naar DHC omdat dit mijn club is en ik blijf ook gewoon. Of dat voor de anderen ook geldt, weet ik niet. In de kleedkamer wordt er eigenlijk niet over gepraat. Misschien dat het erbuiten wel gebeurt, maar we zijn vooral met voetballen bezig."
Dat voetballen in de eerste klasse is wel anders dan bij Den Hoorn, waar hij afgelopen seizoen speelde. "Wij kwamen als onbekende de eerste klasse binnen, dus er waren weinig verwachtingen. Bij een club met de naam en faam van DHC is dat wel anders. Je merkt dat de club toch anders wordt benaderd. Het is niet zo dat dat bij mij extra druk met zich meebrengt, maar het is wel iets dat me opvalt."

Routine
Binnen de jonge groep van DHC is er ook de nodige routine. Zo speelt Kooijmans samen met zijn jeugdtrainer Joren Tromp. "En van hem heb ik natuurlijk al in de jeugd heel veel geleerd, maar nu nog steeds. Daarnaast heb je met Jordy Brouwer en Joey Emmerink ook jongens die al wat jaartjes op een hoog niveau meelopen. Vooral Jordy Brouwer geeft me veel tips over hoe ik moet bewegen, hoe hij de ballen aangespeeld wil krijgen enzovoorts. Dat is heel belangrijk voor mij, want ik leer er veel van."
Voorlopig denkt de 22-jarige aanvaller nog niet een volgende stap. "Ik ben hartstikke blij dat ik terug ben bij DHC, want dit is toch wel echt mijn club. Ik hoop de komende jaren vooral belangrijk te zijn voor het elftal met goals en assists. Dit seizoen lukt dat me aardig. Ik hoop me verder te ontwikkelen en met DHC omhoog te gaan."
Kooijmans hoopt dat het tot een promotie via de nacompetitie leidt, maar voor het zover is, wachten eerst nog duels tegen Dosko en Spartaan '20. "In die wedstrijden moeten we naar de nacompetitie toe werken en ervoor zorgen dat we in een flow komen. Tussendoor wacht ook nog de halve finale van de Haaglanden Voetbal cup en als je met een goed gevoel uit die serie komt, dan is de kans op succes in de nacompetitie groter. Aan de andere kant zijn het ook wedstrijden op zich. Ik kijk er in ieder geval naar uit en hoop dat we nog dit seizoen naar de hoofdklasse promoveren."