Tim en zijn 'gouden' maatje Jaber
Tim en zijn 'gouden' maatje Jaber Foto:

"Jaber verdient een gouden toekomst"

DELFT - Tim van den Eijk (31) is naar eigen zeggen 'een trotse Delvenaar'. Voor niet-ingewijden: Delvenaars zijn in Delft geboren, Delftenaren zijn er komen wonen.

In die tweede categorie valt Jaber Aldahouk, een Syrische nieuwkomer die hij als een soort 'gearrangeerde blind date' leerde kennen, maar die nu een vriend voor het leven is. En aan wie hij maar wat graag iets geeft:
"Een gouden klinker voor een gouden toekomst."

Tim: "Ik leid als gids mensen rond in onze mooie stad en daarnaast heb ik samen met een compagnon een tekstbureau. Na een muziektheatervoorstelling raakte ik aan de praat met de oprichtster van Delftse Buur: een initiatief dat nieuwkomers in Delft koppelt aan gevestigde inwoners. Toen dacht ik: 'Ja Tim, je vindt altijd overal wat van, maar wat doe je er nou eigenlijk zelf aan? Dit is iets heel kleins, geen heldendaad.' Ik ging dus op een 'blind date' met een nieuwkomer: Jaber."

Meer dan een buddy
"Jaber is van mijn leeftijd en kwam zo´n twee jaar geleden van Syrië naar Nederland. We spraken af op een terrasje, en het klikte. Ik wist meteen: dit is geen maatje of buddy – nee, dit wordt gewoon een vriend! En dat is hij ook geworden. Een paar maanden geleden hebben Jaber en z´n vrouw een zoontje gekregen. En weet je wat Jaber zei? 'Tim, ik weet
het: ik ben maar een Delftenaar, maar mijn zoon ... is een echte Delvenaar!'
Uit zo'n ander land hier een nieuw leven beginnen, een heel andere taal leren: dat getuigt van lef en moed! Ik heb enorm veel bewondering en respect voor Jaber."

Vind jij ook iemand goud? En wil je hem of haar met 'goud' bekronen? Geef dan een gouden klinker cadeau, voor eeuwig verankerd in Delft.

Bestel de klinker via www.delftisgoud.nl of bezoek de pop-up winkel in de VVV Delft (Kerkstraat 3).