Guido Jonckers en Guus Westdorp, de architecten van toneel in de buitenlucht
Guido Jonckers en Guus Westdorp, de architecten van toneel in de buitenlucht Foto:

'As you like it' in de buitenlucht

DELFT - Van woensdag 19 tot en met zondag 23 juni kan er voor de derde keer op rij worden genoten van toneel in de buitenlucht. Shakespeare in de open lucht, oftewel liefde en spektakel in het groen.

Door Ruud Stift

De eerste Jorisproductie was ook 'Shakespeariaans'. Toen werd 'Een Midzomernachtsdroom' gespeeld, in lichtelijk aangepaste setting. Voor editie 2 werd 'De Revisor' van Gogol omgetoverd in 'Camping Parkzicht'. In het Park GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg 2 wordt dit keer 'As you like it' opgevoerd. Het verhaal in een notendop: De toeschouwers worden meegenomen naar Delft in de Gouden Eeuw. Reizend toneelgezelschap ' De Gouden Bent' maakt zich op om 'As you like it' op te voeren. Hierin verbant de ene hertog de andere in een dramatische broedertwist. De hertog en zijn volgelingen ontsnappen naar het woud waar zij leven als een vogelvrije bende. Het woud leeft op onder de vele liefdesperikelen, gevechten, verzoeningen, filosofische debatten en bizarre narrenstreken. Als klap op de vuurpijl krijgt het gezelschap bezoek van een beroemde Delftenaar, wandtapijtontwerper Karel van Mander. Een blijspel dat bol staat van muziek en gezang, spanning, sensatie, liefde en adembenemende toeren.

Sparren
"Met een werkelijk krankzinnige eindscène", zo vult de (her)schrijver van het stuk, Guido Jonckers, aan. "We zitten nu in de eindfase. Vanaf het eerste moment dat we dit stuk kozen, ben ik met Guus aan het sparren gegaan over de juiste invulling. Soms gebruiken we zijn muziek als underscore, op een ander moment is het leidend en geeft het het ritme van het spel aan."
Guus, de componist van alle muziek: "We voeden elkaar met ideeën, het stuk heeft veel momenten die uitnodigen om muziek wel of juist niet in te bouwen. Het oorspronkelijke idee om de voorstellingen op deze wijze op te voeren komt vanuit GGZ Delfland. Expliciet gaven ze aan dat ze toneel wilden in het park, als middel om dit prachtige groene gebied te ontsluiten voor 'de hele wereld'. De rekwisieten voor de Jorisproducties worden in de ateliers van GGZ gemaakt en de techniek wordt verzorgd door een professioneel team uit Schiedam."

Instituut
Guido: "De twintig spelers die hebben geauditeerd zijn allen amateurs variërend in leeftijd van 14 tot 74 jaar. De Jorisproducties bleken vanaf het begin zo'n succes, het moet een instituut worden. Dat iedereen, heel Nederland, weet dat er rond de midzomernacht in Delft van een toneelvoorstelling in de buitenlucht kan worden genoten. De tribune kan ongeveer 200 mensen herbergen per voorstelling. Dit jaar hebben we twee extra voorstellingen, eentje speciaal voor ouderen op donderdagmiddag om 14.30 uur en een nachtvoorstelling op vrijdag 21 juni om 23.00 uur. Het is een voorstelling voor jong tot oud, het hele gezin -met opa en oma- kan er van genieten. Het stuk duurt 90 minuten zonder pauze. Bij de avondvoorstelling bestaat de mogelijkheid om vooraf een diner te nuttigen en er is een nazit, met een drankje en een 'meet & greet' met spelers en aanverwanten."
Guus:"Het is een feest om een hele week met elkaar in de buitenlucht aan de gang te zijn. Het enthousiasme om aan de slag te gaan neemt elk jaar meer toe. De intentie om dit te continueren is er. Elk jaar een komedie in de buitenlucht, heerlijk toch? Een verrijking van de Delftse culturele agenda."