Het pleintje bij Café De Oude Jan, nog drukker als er muziek geprogrammeerd staat 
(Foto: Koos Bommelé)
Het pleintje bij Café De Oude Jan, nog drukker als er muziek geprogrammeerd staat (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Zit er nog genoeg 'muziek' in de Delftse horeca?

DELFT - De terrassen in Delft lopen gestaag vol. Hoe zit het met live-muziek buiten? Binnenkort wordt de nieuwe regeling incidentele festiviteiten, het 'puntensysteem' voor de horeca, geëvalueerd.

Door Ruud Stift

Hans van Bodegom, secretaris Belangenvereniging Binnenstad Noord is 'in zijn algemeenheid' tevreden met de nieuwe regeling.
"Het puntensysteem leidt tot duidelijkheid en minder overlast. Voorheen stond er nog weleens wat op de agenda, zonder dat bewoners daarvan op de hoogte waren gesteld. Dit hebben wij toen als algemene klacht meegegeven. Met de nieuwe regeling weten we op tijd wat er te gebeuren staat aan muzikale activiteiten. Rigide? Nee hoor, de regeling biedt genoeg ruimte om diverse activiteiten te plannen."

Jon Cornelese, voorzitter Horeca Delft: "Toen een aantal bewonersverenigingen riep dat het zo niet langer kon, zijn we naar een andere invulling gaan kijken. In idee is het puntensysteem heel goed. Alleen zit er een inflexibel kantje aan. Zo moet je je buitenevenement twee weken van tevoren aangeven, dan is het natuurlijk maar de vraag of het weer ook wil meewerken. We mogen 12 x per jaar een incidentele festiviteit plannen, daarmee zijn we in Delft beter uit dan in grotere steden als Den Haag of Rotterdam. Je hebt namelijk ook te maken met landelijke wetgeving. Collectief zouden we wel meer met elkaar op kunnen trekken, daar gelden weer andere regels voor. Zoals het Bluesfestival, waar op meerdere plekken in de stad van kan worden genoten. We zijn aan het onderzoeken of we deze agenda kunnen uitbreiden met een extra activiteit: Wat wil en kan je collectief benutten? Laat onverlet dat sommige ondernemers zich nog steeds in de kuif gepikt voelen. Omdat de gemeente niet thuis gaf op het gebied van handhaving, zitten zij nu met de gebakken peren."

Zie verder pagina 3