Hans Steenks weet veel te vertellen over  de arbeidersbuurt Westerkwartier
Hans Steenks weet veel te vertellen over de arbeidersbuurt Westerkwartier Foto:

Rondleidingen wijk Westerkwartier

DELFT - Hans Steenks (68) is inmiddels drie jaar gepensioneerd. Maar dat betekent niet dat hij bij de pakken neer is gaan zitten. Het befaamde 'achter de geraniums zitten', mag wat hem betreft nog wel even duren.

"Ik woon al 47 jaar in de wijk Westerkwartier. Na mijn werkzame bestaan ging ik wel eens op pad met een groepje mensen door de smalle straatjes van deze arbeiderswijk. Een paar keer per jaar, dat mocht geen naam hebben. Maar ik wilde het iets serieuzer oppakken, kortom: ik heb de koe bij de horens gevat en inmiddels ben ik te 'boeken' voor rondleidingen door deze prachtige, historische buurt. Ik neem de mensen mee en vertel iets over de geschiedenis van de arbeidersbuurt en het originele stratenplan uit 1878.
Delft had behoefte aan fabrieksarbeiders door de toenemende industrie en de aanleg van een spoorlijn en het station in 1885. Rond de eeuwwisseling kwam er een toeloop van arbeiders afkomstig uit Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden, Delft telde begin 20e eeuw maar liefst twaalf fabrieken!

Een nieuwe buurt....
In de stad was geen ruimte, dus er werd uitgeweken buiten de singels.
Daarom werden er straten diagonaal op de Buitenwatersloot getekend om
huizen te bouwen ten behoeve van de arbeiders. De wijk Westerkwartier werd 140 jaar geleden gebouwd voor deze specifieke doelgroep, het moesten betaalbare huurwoningen zijn. Tijdens de rondleiding die ongeveer twee uur in beslag neemt, lopen we langs oude verdwenen winkeltjes en bekijken we de geveltjes van de arbeidershuisjes. Daarnaast bezoeken we het hofje Zorg en Vlijt en verschillende straten met bezienswaardigheden."

Wilt u ook mee op pad met Hans? U kut hem bellen: 06-30223774 of mailen: Hans.steenks@casema.nl