Marit Bakker en Ian Cooper, teamcaptain en coach van Rugby Club Delft
Marit Bakker en Ian Cooper, teamcaptain en coach van Rugby Club Delft Foto: Willem de Bie

Marit Bakker: 'Ik speel altijd om te winnen'

Dat rugby een pittige sport is wordt direct duidelijk als Marit Bakker aanschuift bij het interview: haar rechterhand zit stijf in het verband en blijkt gebroken. "Komt wel meer voor, hoort een beetje bij de sport". Marit is wellicht het prototype van een goede rugbyer: een doorzetter, weten wat je wilt, gespierd en willen winnen. Later in het gesprek komt ook coach Ian Cooper er bij zitten, een Welshman met dito eigenschappen.

Tekst en foto: Willem de Bie

"Vanaf het moment dat ik kon lopen was ik met sport bezig. Tot mijn eenentwintigste deed ik aan atletiek; ik vond teamsporten ook leuk, maar daar was ik te fanatiek voor, en ik groeide minder hard in de lengte dan mijn leeftijdsgenoten. Met mijn stiefzus ging ik 's een keer mee naar rugby en eigenlijk was ik toen direct verkocht. Toevallig waren er toen meiden van RCD (Rugby Club Delft) bezig met het formeren van een damesteam en kon ik direct van start. En dat is langzaam maar zeker uitgegroeid naar twee damesteams en qua niveau omhoog naar de hoogste klasse, de ereklasse."

In mijn genen
"Mijn middelbare school was het Dalton in Voorburg waar gelukkig ook veel gesport werd. Na het Dalton heb ik in Amerika gebasketbald en gevolleybald op een Highschool. Vervolgens, dat kon haast niet anders, ben ik naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gegaan. Voor mij is dat een ideale combinatie, mijn liefde voor sporten overbrengen op kinderen, ze motorisch op weg helpen. Door mijn enthousiasme heb ik de opleiding in minder dan vier jaar afgerond en kon direct aan het werk. Sporten zit denk ik wel in mijn genen: mijn vader is sportief, mijn moeder is een top langeafstandsloper. Vier kinderen opvoeden en dan ook hardlopen op hoog niveau, geweldig! ".

Stembanden
"Ik gaf les bij de Delftse Schoolvereniging aan de Nieuwe Plantage, maar moest daar vorig jaar gedwongen ontslag nemen. Ik had cystes op mijn stembanden en moest daarvoor geopereerd worden. Het gaat nu weliswaar wat beter, maar praten kost veel energie; normaliter zijn 2000 woorden achter elkaar geen probleem, voor mij houdt het op bij 500 woorden. En dat werkt dus niet als je les moet geven. Dat was een flinke domper, zeker als je weet dat die baan mijn droombaan was. Maar ik ben positief ingesteld: deur dicht, ergens gaat vast weer een deur open. Ik werk nu bij Canterbury, een bedrijf dat rugbykleding verkoopt. Ik werk daar met erg leuke mensen en ben toch beroepsmatig met sport bezig. En ben natuurlijk zeer regelmatig te vinden bij Rugby Club Delft!".

Potje bier
"Rugby is voor mij de sport! Het heeft alle facetten die ik mooi en belangrijk vind, zoals explosiviteit, balbeheersing, snelheid, techniek en spelinzicht. En rugby heeft allerlei posities in het veld waar je ook weer specifiek op kan trainen. Mijn favoriet plek is in het centrum. Ook is het een sport waar iedereen, dik, dun, klein, groot, aan kan meedoen. Rugby staat ook bekend om de sfeer: wij hebben geweldige leden! Gaat er soms stevig aan toe, er wordt een aardig potje bier gedronken en het is een grote familie. Mijn vriend speelt ook op rugby op hoog niveau, hij doet dat bij DIOK; samen zitten we in het Nederlands team en spelen op dezelfde positie, samen topsport".

Wereldreis
"Mijn vriend, Ilie Greeve, en ik zetten voorlopig een punt achter het rugbyen: we gaan een wereldreis maken, starten in China en eindigen in Nieuw Zeeland of Australië. Daar willen we dan enige tijd blijven en kijken of we voor hem een geschikte club kunnen vinden. Het is ook een mooi moment om te stoppen. Ik ben begonnen met rugby op hobby-niveau, speelde na een jaar in het Nederlands team, heb EK's gespeeld en veel sportief plezier gehad. Ik heb ook vriendschappelijk wedstrijden gespeeld, maar voor mij is dat toch anders: ik speel altijd om te winnen. Normaal een spelletje doen met mijn vriend gaat dus niet lukken, ik wil altijd de beste zijn…".

Spannende pot
"Rugby is een sport die aan populariteit wint, wij hebben een vrij constante aanwas van nieuwe leden; we hebben er nu meer dan vijfhonderd. De laatste twee jaar zijn er een derde en een vierde herenteam, en een tweede damesteam bij gekomen. Mensen die geïnteresseerd zijn: je kunt altijd een paar keer gratis meetrainen, geldt ook voor de damesteams. Zaterdag is voor ons een belangrijke dag, dan spelen we de landelijke finale tegen AAC. Dat wordt een hele spannende pot! Wij hebben als voordeel dat we een enorm hechte, goed op elkaar ingespeeld team zijn, we gaan 't zien." Check ook www.rcdelft.nl.