Afbeelding
Foto: Willem de Bie

Claudia Hofemann

Claudia Hofemann staat voor Groen Links op de kieslijst van de Europese verkiezingen.

1. Waarom wilde je bij de TU bibliotheek op de foto?
Ik heb hier gestudeerd en in 2009 mijn master geschreven en hier zeven jaar gewerkt.
2. Hoe zie jij de toekomst van duurzame energie?
Als je goed naar je omgeving kijkt moeten we verduurzamen. Alle rapporten van de laatste tijd laten heel goed zien dat we snel alle middelen moeten inzetten om te verduurzamen. Niet alleen minder energie gebruiken maar ook de energie die we gebruiken duurzaam opwekken.
3. Hoe zou het autogebruik terug gedrongen kunnen worden?
Gemiddeld genomen gebruiken we een auto 1 uur per dag; voor mensen die twee auto's hebben is dat een kwartier per dag. Als je dan bedenkt hoeveel materialen er worden gebruikt om een auto te maken, en de ruimte die een auto inneemt qua parkeren thuis, op het werk, voor boodschappen, bezoek, dat moet gewoon beter, slimmer kunnen. Auto's delen is een oplossing, dat scheelt ook enorm in de infrastructuur en dus minder files.
4. Heb je onlangs nog gezond, lokaal geproduceerd voedsel gegeten?
Zeker! Ik heb het ook in mijn tuin staan. We moeten beseffen dat anno 2019 telers zo'n 30% weggooien van hun oogst, en de consument gooit ook nog 's zo'n 30% weg.
5. Waarom zouden mensen moeten gaan stemmen voor het Europees Parlement?
Veel mensen zijn bij de provinciale verkiezingen geschrokken van de uitslag, vooral kiezers met een andere dan gemiddelde mening zijn gaan stemmen. De zwijgende meerderheid moet meer van zich laten horen, het niet overlaten aan de schreeuwers.
6. Wat kan jij voor Europa betekenen?
Iemand zei laatst dat ik goed mijn overtuiging kan overbrengen. Ik denk dat dat wel klopt; ik kan mijn doelen goed omschrijven, ze overbrengen en er hard voor werken.
7. Wat is Deelstroom?
Een Delftse energie coöperatie, waar we onder andere grootschalige zonprojecten opzetten. Ook voor mensen met een kleinere beurs. Er zijn zoveel daken in Delft die voor dat doel gebruikt zouden kunnen worden. Het is een kans om het systeem te veranderen, zorgen dat we weer grip krijgen op onze infrastructuur als het gaat om energie. We hebben zonnepanelen op het stadskantoor en het volgend dak wordt die van sporthal Buitenhof. We zoeken nog bedrijven die zeggen 'je mag ons dak hebben'…
8. Wat heb jij met Delft?
Mijn drie kinderen zijn hier geboren, ze gaan ook hier naar school. Delft is ons thuis, het is hier zo mooi!
9. Was je altijd al van Groen Links?
Ik was wetenschapper en probeerde met mijn werk dingen te veranderen. Maar de impact was onvoldoende en dus ben ik de politiek in gegaan.
10. Als ik burgemeester was van Delft dan…
Zou ik meer nadruk leggen op groener en socialer, en de inrichting van de openbare ruimte, daar zijn wel wat gemiste kansen...