Santi: apetrots op zijn Vauxhall Viva
Santi: apetrots op zijn Vauxhall Viva Foto:

'Echt rock 'n roll!'

DELFGAUW - Ouwe motoren en brommers in de tuin. Buizenversterkers in de serre. Jukebox in de woonkamer. Dan is het niet gek dat er bij Santi een metallic groene Vauxhall Viva voor de deur staat!

Door Ron Kampers

"Ik heb onder meer een Triumph Stag sportwagen, een Triumph-motor in de tuin en die Vauxhall dus. Allemaal Engels ja, maar verder, ach. Die Engelsen hebben altijd achter gelopen met techniek. Hoe je het ook wendt of keert, er is altijd wel wat met die dingen. Ik hou het zo veel mogelijk origineel, met alles wat ik doe, dat vind ik belangrijk. Maar ik wil ook niet stil komen te staan, dus in die Viva zitten een
elektronische ontsteking en een zwaardere dynamo. Engels spul, dat dan weer wel. Verder kan ik veel
dingen zelf maken, da´s ook origineel, vind ik."

Schrikken
'"Deze kostte destijds 11.000 gulden. Het is een Nederlandse auto, gemaakt in België. Gekocht van een man uit Drenthe en met de autoambulance hiernaartoe gebracht, want er moest veel aan gebeuren. Omdat ik al eerder twee Vauxhalls heb gehad, had ik reserveonderdelen. Ik heb een ander blok helemaal gereviseerd en dat gebruikt voor deze. Na een tijdje rijden heb ik hem met bevriende vakmensen helemaal kaal gemaakt, strak getrokken en opnieuw gespoten. Vooral rond de wielkasten heb ik er kilo's plamuur uit geschuurd. Daar schrok ik wel van. Maar verder was ie hard, met goed chroom."

Ouwe ding
"De Viva zit in mijn hart omdat het een hele simpele auto is. Er zit niks moeilijks op of aan, 56 pk, dat is zat. Toen ik nog in die vorige reed, zei mijn dochter vaak als ik haar ergens naar toe bracht: Gaan we nou weer met dat ouwe ding? Maar dan zei ik: 'Je kan ook op de fiets gaan. Hij brengt je van A naar B en weer terug, niet zeuren.' Dat is de Viva."
Santi's vrouw Lucia ziet er ook de lol van in:
"We gaan binnenkort naar de jukebox beurs in Rosmalen. Dan gaan we helemaal in stijl, petticoat aan, echt rock ´n roll. Ik vind het leuk, maar Santi, die geníet dan heel erg."

Santi gaat onverstoorbaar verder: "Die wagen komt dus officieel uit Drenthe. Op de auto zat nog een sticker van de dealer waar hij vandaan kwam. Die heb ik benaderd met de vraag of hij nog zulke stickers had liggen. Dat vond ie hartstikke leuk, dus hij stuurde twee nieuwe die ik er weer op geplakt heb. Op huwelijksreis zijn we bij de vorige eigenaar langs geweest om te laten zien hoe mooi die was geworden. Die man zijn mond viel open."

Kom kijken, vader!
"Daarna zijn we naar die garage gereden die hem geleverd heeft. De ouwe baas zelf was er niet, maar zijn zoon belde hem meteen op: Kom effe kijken, vader! Ook die viel helemaal stil. Hij zegt: Dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat een auto na meer dan 40 jaar terugkomt naar de garage waar hij ooit verkocht is! Dat was een hele leuke middag."

Santi en zijn vrouw Lucia; 'Op weg naar de jukeboxbeurs'.