Julia Slakhorst verzamelde data voor een digitaal product wat eenzaamheid bij ouderen tegen moet gaan
Julia Slakhorst verzamelde data voor een digitaal product wat eenzaamheid bij ouderen tegen moet gaan Foto:

Eenzaamheid omarmen

DEN HOORN - Julia Slakhorst volgt de opleiding Communication and Multimedia Design. Hiervoor doet ze onderzoek bij Digitaal productontwerpbureau Hike One. Voor haar afstudeerproject onderzocht ze het nijpende maatschappelijke probleem 'Eenzaamheid onder 65-plussers'. De oplossing ligt wellicht opgesloten in een digitaal product.

De quote die ze veel hoorde was: "Je komt toch thuis in een leeg huis. De stoel vraagt dan niet hoe het is geweest,"

Julia vond het 'best schokkend' om met de 65-plussers te praten over dit onderwerp. Waarom?
"Het is toch iets wat gevoelig ligt. Hierdoor bleek het lastiger dan gedacht om respondenten te vinden die mij wilde helpen. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat de 65-plussers graag in contact willen komen met kinderen, kleinkinderen of familieleden, maar ook met mensen in de omgeving. Daarnaast willen ze graag activiteiten in de omgeving kunnen delen om zo andere 65-plussers te activeren ook op pad te gaan. Ze hebben ook heel duidelijk een vast ritme, het te ontwikkelen digitale product moet dan ook te gebruiken zijn binnen dit ritme. Tot slot willen de 65-plussers na een vakantie of dagje uit onder de mensen hun verhaal kwijt kunnen."

Concepten
" Deze resultaten zijn meegenomen en gebruikt om concepten te vormen. Deze concepten worden vervolgens gebruikt om een ontwerp te maken. Daarvoor is eerst een co-creatie gehouden met de 65-plussers. Tijdens een co-creatie brainstorm je samen met je doelgroep, in mijn geval met de 65-plussers. Hieruit kwamen wel nieuwe inzichten, bijvoorbeeld wanneer een 65-plusser geen kinderen heeft, komt hij of zij minder snel in contact met een digitaal apparaat, maar geen concrete concepten naar voren. Om toch tot deze concepten te komen, heb ik studiegenoten gevraagd om met mij mee te denken. Deze sessie leverde zes concepten op die ik uiteindelijk met experts van Hike
One heb geƫvalueerd."

Storyboard
De drie sterkste concepten heb ik middels een storyboard, een soort stripverhaal, gepresenteerd aan de 65-plussers tijdens een activiteit speciaal georganiseerd voor deze doelgroep. Het concept, Oma on tour, een digitaal prikbord met daarop alle activiteiten uit de omgeving kwam als favoriet naar voren. Tijdens het onderzoek heb ik niet alleen de 65-plussers gesproken, ik heb ook gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en de veiligheid voor 65-plussers. Gebruiksvriendelijk is de mate waarin een product door een specifieke gebruikersgroep gebruikt kan worden. Toegankelijkheid draait om het bruikbaar maken van een digitaal product voor zoveel mogelijk mensen. Ontwerpen voor ouderen is eigenlijk een vak apart. Alles wat voor mij als ontwerpen heel logisch is, moet bij 65-plussers eerst worden getest. Inmiddels is dit concept uitgewerkt in een Lo-Fi prototype, waarin de focus ligt op het testen van de functionaliteiten van het ontwerp, de definitieve kleuren en content zijn hier nog niet in verwerkt. Deze versie is getest en de feedback die hierbij is verzameld, zal worden meegenomen bij de volgende versie van mijn ontwerp. De naam van het concept is inmiddels ook bekend, Take me Oud! De 65-plussers gaven aan dat deze naam ervoor zorgt dat ze positief gestimuleerd worden: Leuk, ze nemen mij mee uit!"
Meer weten? Zie: juliaslakhorst.nl