Wippolder won dit seizoen dan wel tot twee keer toe van RKDEO; de ploeg van Marcel de Letter moet de Nootdorpers op de ranglijst boven zich dulden. (foto: Roel van Dorsten)
Wippolder won dit seizoen dan wel tot twee keer toe van RKDEO; de ploeg van Marcel de Letter moet de Nootdorpers op de ranglijst boven zich dulden. (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Het competitieslot nadert snel: hoe staan de regioclubs ervoor?

DELFT - De 'R' is weer uit de maand en komende woensdag staat de laatste speelronde van de eredivisie alweer op het programma. Ook onze regioclubs werken naar het einde toe. Wat valt er nog te winnen of te verliezen?

Door Alphons de Wit jr.

De zaterdagploegen
Voor Nootdorp verloopt het tweede jaar in de hoofdklasse minder succesvol dan het eerste seizoen. Met nog drie wedstrijden te spelen staan de mannen van Dick Boereboom op een plaats die rechtstreekse degradatie tot gevolg heeft. Het gat met DFS, dat de onderste nacompetitieplaats bezet, bedraagt slechts twee punten. De ploeg uit Opheusden heeft echter wel een wedstrijd extra tegoed.
Voor Vitesse Delft zijn de vooruitzichten gunstiger. De mannen van John Hage staan inmiddels op de veilige zevende plek en gooien hoge ogen in de laatste periode. Zelfs als de roodhemden derde worden achter de ploegen die de eerste en tweede periode in de wacht sleepten, ligt een toetje in het verschiet.
Schipluiden lijkt afgehaakt in de titelrace in de derde klasse. Wel verzekerde de ploeg van vertrekkend trainer Marcel van Duijn zich van een plek in de nacompetitie door de tweede periode te winnen.
Voor DSVP lijkt een plek in de nacompetitie ver weg. De ploeg van trainer Dennis van der Steen bezet een keurige vijfde plek in de competitie. In theorie zit een nacompetitieplek door een goede klassering in de derde periode er nog wel in, maar de Pijnackernaren moeten nu nog vijf ploegen boven zich dulden en hebben het dus niet meer in eigen hand.
In de vierde klasse werd Ariston '80 op vijf wedstrijden voor het einde al kampioen. DVC staat met slechts drie punten op de voorlaatste plek, terwijl het zaterdagelftal van Oliveo achtste staat en er voor hen deze competitie dus niets meer op het spel staat.

De zondagploegen
Voor DHC lijkt het seizoen erop te zitten. Eerder werd al duidelijk dat de periode door de uiteindelijke overwinning van Moerse Boys op BMT aan de neus van de mannen van Rob de Lange voorbij ging. Doordat de Hagenaars uit de competitie werden gezet, restte zelfs slechts een derde plaats in de eerste periode. In de tweede periode bedraagt het gat met koploper VUC met nog drie wedstrijden te spelen tien punten.
Den Hoorn is verzekerd van nog een jaar in de eerste klasse. Na een ietwat teleurstellende eerste periode werd na de winterstop orde op zaken gesteld. Volgend jaar mag de nieuwe trainer Thomas Duivenvoorden dus aantreden in de eerste klasse.
In de tweede klasse heeft Oliveo de beste papieren voor een plek in de nacompetitie. De Pijnackernaren bezetten een keurige derde plek op de ranglijst en in de derde periode. Als ze in de eindklassering derde blijven, krijgen ze de vervangende periode van kampioen TOGB. Een andere mogelijkheid is het binnenslepen van de eerste of tweede plek in de derde periode, waartoe nog volop kans is.
Om derde te worden moet Oliveo wel RKDEO van zich af zien te houden. De Nootdorpers volgen op vier punten. Met nog negen punten te vergeven, moet Oliveo dus nog wel oppassen. Aan de andere kant zijn de Pijnackernaren wel aan een veel sterkere serie bezig dan RKDEO.
Onderin is het Delft dat niet puntloos, maar met drie strafpunten onderaan staat. De mannen van Marco Sloos komen volgend seizoen dus uit in de derde klasse. Voor Concordia lijkt een plek in de nacompetitie om degradatie af te wenden het hoogst haalbare. Het elftal van Laurens Sandell staat negen punten achter op het op het oog veilige Excelsior '20. Wippolder heeft zich door een eindsprint in de laatste periode naar een veilige zevende plek geknokt. Marcel de Letter kan de club na acht mooie jaren dus met een gerust hart aan Ronald Hes overdragen, al hadden de Wippoldernaren bij aanvang van het seizoen misschien minstens op een plek in de nacompetitie gehoopt.
In de nacompetitie van de derde klasse hoog ligt alles dicht bij elkaar. Waar de nummers één en twee promoveren naar de tweede klasse, spelen de nummers drie tot en met vijf nacompetitie voor promotie. Momenteel bezet Full Speed de zesde plek, maar het gat met de nummer drie bedraagt slechts vier punten. DHL staat op drie punten achterstand van Full Speed op de negende plek. Op de tiende plek, op drie punten afstand van DHL, vinden we SEP. De mannen van interim-trainer Richard de Bloois moeten zorgen dat ze REMO en Kethel Spaland achter zich houden, want de onderste twee ploegen spelen nacompetitie om degradatie naar de vierde klasse af te wenden. Zoals u wellicht weet, betekent dit dat ze komend seizoen uitkomen in district West I of Zuid I of dat ze de overstap naar de zaterdag moeten maken. Taurus staat bovenin in de nacompetitie laag en lijkt dus voor komend seizoen behouden te zijn voor de derde klasse.