Het Prinsenhofgebied krijgt in de nabije toekomst een nieuwe inrichting
Het Prinsenhofgebied krijgt in de nabije toekomst een nieuwe inrichting Foto:

Werkgroep Prinsenhofgebied komt met richtinggevend perspectief

DELFT - De werkgroep Prinsenhofgebied heeft na ongeveer vijf maanden inspanning een visie, een perspectief, ontwikkeld waar alle inwoners van Delft dit weekend van op de hoogte worden gebracht.

Door Ruud Stift

Namens de werkgroep vertellen Wim van Leeuwen en Teun van der Heijden over de gemaakte stappen.
Wim, woordvoerder 'gebouw': "De werkgroep is ontstaan vanuit protesten op het oorspronkelijke plan uit de stad alsmede reacties/verhalen in de kranten. We waren het er al gauw over eens dat dit gebied -en dan vooral het Prinsenhofgebouw- met zijn vele hectares door menigeen tot het meest waardevolle van Delft wordt gerekend. De laatste maanden hebben we 2 á 3 keer per week vergaderd, in groepjes of plenair. Het Prinsenhof is het best bewaarde klooster van Nederland. Wij willen het zicht op de westgevel, aan de tuinkant (Phoenixstraat), opgetrokken in prachtige Gotische stijl, onaangetast houden."

Belevingen
Teun, woordvoerder 'buitenruimte': "De gevel aan de Oude Delftzijde blijft in onze visie intact. Deze krijgt wel een accent, bij de poort van de Oude Kerk. We praten niet alleen over het museum, ook over het kloostergebied met zijn prachtige tuin. We opteren voor een
minder rechthoekig Agathaplein, zodat een pleintje gecreëerd kan worden aan de kant van Stadscafé Barbaar. Er moeten dadelijk twee belevingen ontstaan: het middeleeuwse klooster met tuin en het museum zelf. We willen dat iedereen, lopende langs de tuinmuur bij de fietsendoorgang naar de Schoolstraat, het kloostercomplex met de prachtige tuin ervoor in haar volle glorie kan ervaren. Vanuit die locatie willen we dat de bezoekers van het gebied en voor het museum een prachtige toegang krijgen naar het historische Prinsenhof. Tussen deze locatie en het museumgebouw zouden faciliteiten kunnen komen zoals bijvoorbeeld de verkoop van toegangskaarten en een museumwinkel. Daardoor creëer je in het historisch gebouw meer ruimte voor tentoonstellingen. Maar misschien is een andere invulling om deze aspecten te bereiken beter, een uitdaging voor een architect."
Wim: "Het museum is nog niet ingericht naar de standaard wettelijke verplichting van 70% oppervlakte bereikbaar voor minder-validen, dus de negen niveauverschillen worden aangepakt. Door liften, minimaal twee, en trappen aan te brengen op strategische punten krijg je een 'logischer' looproute. Om een betere aansluiting te krijgen tussen de verschillende ruimtes worden de niveaus, beginnend vanuit de kelders, zoveel mogelijk overbrugd of op hetzelfde niveau gebracht. De Waalse kerk met zijn oude kloosterkapel moet zijn serene sfeer behouden. Het orgel moet blijven en om deze te 'conserveren' moeten adequate klimatologische aanpassingen worden gedaan. Deze ruimte kan -naast tentoonstellingen- beschikbaar komen voor concerten of andere, bijzondere bijeenkomsten
zoals trouwerijen. In eigen beheer, net als de Van der Mandelezaal, die – bijvoorbeeld vanuit de groene poort aan de Oude Delft een eigen ingang krijgt. Zo kan de oude entreezaal, waar je nu nog je kaartje koopt, bij het museum worden getrokken. Nadat we onze visie, het richting gevende perspectief, bij de burgers hebben getoetst en we eventuele opmerkingen en aanmerkingen hebben meegenomen, willen we deze eind mei aan de gemeente presenteren. Let wel: het is richting gevend, dus zij moeten met goede argumenten komen als er voetnoten geplaatst worden bij ons plan. Na de financiële doorrekening is het aan de architect om alles definitief gestalte te gaan geven. We zetten er de vaart achter, want als er vóór 15 september een voldoende concreet voorstel ligt, heeft de gemeente nog de kans om gebruik te maken van subsidies die het Rijk de komende 4 jaar beschikbaar stelt voor het opknappen/restaureren van historisch erfgoed. Delft moet zelf ook ettelijke miljoenen op tafel leggen, maar dat was van tevoren al bekend. Daar houdt men rekening mee in de begroting voor de komende jaren. We schatten dat onze visie goedkoper uitpakt dan het oorspronkelijke plan van ontwerpbureau Merk X. Het veelbesproken poortje bij de huidige museumingang blijft ongewijzigd. Dat zorgde er mede voor dat heel Delft te hoop liep tegen de plannen."

Presentatie
Wim: "We zijn een aardig eind opgeschoten als je ziet waar we in januari mee zijn begonnen. We trapten af met: 'Wat zijn de waardevolle elementen binnen het gebied. Wat moet bewaard blijven?' Nadat 19 deskundigen verschillende van belang zijnde onderwerpen in korte presentaties overdroegen, hebben vijf leden presentaties gegeven over hun ideeën. Deze visies cumuleerden uiteindelijk in één overkoepelend perspectief, met alle plussen van elke visie afzonderlijk."