Leo Quack mocht als Nachtburgemeester natuurlijk niet ontbreken bij Oranjekoorts, de Delftse variant op Koningsnach. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack mocht als Nachtburgemeester natuurlijk niet ontbreken bij Oranjekoorts, de Delftse variant op Koningsnach. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij Nacht en Ontij met Leo Quack

DELFT - De afgelopen weken heb ik niet stilgezeten. Zo was er eindelijk weer eens een Holland Zingt Hazes in de Tobbe en ik moet zeggen dat het niveau van de zangers erg hoog was. Bij dit soort evenementen gebeurt zelden iets verrassends, maar toch is het altijd weer hartstikke leuk.
Datzelfde gold voor Record Store Day bij Velvet. Liefhebbers stonden al om 7.00 uur 's ochtends voor de deur om limited editions van mooie elpees te scoren. Ook de optredens waren leuk en werden goed bezocht.
Dan was er ook genoeg te vieren. Wat te denken van de vijftigste verjaardag van Pieter Overgaag. Hij lijkt zowaar wat rustiger te worden en de grijze haren komen er ook doorheen. Het feest, dat hij samen met Paul Heuvelman vierde, was leuk.
Als ondernemers hebben we een workshop gekregen over het milieuvriendelijk organiseren van evenementen. Wat mij zelf een mooie uitdaging voor de TU-studenten zal lijken, is het ontwerpen van recyclebare bekertjes, want die zijn er nog niet.
Ook een aanrader is de film 'De Wakes', die recent in Zwolle in première is gegaan, een rolprent over de Nederlandse Nachtburgemeesters. Het is een interessante film. Het zou mooi zou zijn als deze ook in Delft door Filmhuis Lumen zal worden vertoond in de nabije toekomst.
Wat ook mooi was, was het Caribbean feest bij SEP, al stellen al die trommels in de kantine de trommelvliezen wel op de proef.
Ook op zaterdag was de Tulpenroute, die startte op het Agathaplein en langs Delftse hofjes leidt, waar je normaal niet zo snel komt. Verder kon je
ook in de tuin van het station tulpen plukken. Iedereen kreeg een tasje, maar bij sommige mensen paste er wel heel veel in.
Dan was er natuurlijk ook nog Oranjekoorts en Koningsdag. Ondanks dat het niet erg warm was, had de organisatie geluk dat het in ieder geval droog was. Mensen genoten, maar ik wil toch ook twee minpuntjes benoemen. Ten eerste gooit iedereen zijn lege bekers zomaar overal neer, ook al staan ze naast een prullenbak. Een tweede puntje is het feit dat als je vanaf de Oude Jan richting Markt loopt, er een tsunami aan muziek is. Op het Heilige Geestkerkhof spelen The Clarks, de Tango heeft een dj, net als de Joffer; als je de Nieuwstraat uitloopt, is er livemuziek bij de Wijnhaven, in de Koornbeurs speelt een metalband en ook op de Markt is livemuziek. Leuk dat het allemaal gebeurt, maar wat onderlinge afstemming over de momenten zou wellicht beter zijn. Iedereen heeft zijn mond vol over samenwerking om tot succes te komen, hopelijk komt dat eindelijk eens een keer van de grond.
Verder wil ik iedereen die beweert dat er in Delft niets te beleven is even wijzen op de website van Delft op Stap en de Uitagenda's in deze krant. In mei is er namelijk heel veel te beleven. Denk maar aan het Fringe Festival , het Ohm Festival, Aangeschoten Wild (afgelopen vrijdag!), de
Openluchtbioscoop; noem maar op. Wie Delft nu nog een slaapstad durft te noemen, is de weg een beetje kwijt!
In het bijzonder wil ik het 10-jarig jubileumfeest van Moodz op zondag 19 mei er even uitlichten. Dat wordt een spektakel met geweldige artiesten.

Tenslotte was er vorige week vrijdag de aftrap van het Gouden Eeuwjaar in de Huiskamer van Delft. In de steeg naast de Maria van Jessekerk, onder Delvenaren ook wel bekend als de Plassteeg, komen goudkleurige tegeltjes te liggen, die je aan iemand die je aardig vindt kunt schenken. Ze kosten 37,50 euro en hopelijk kunnen ze het wildplassen tegengaan.
Als afsluiter heb ik nog een tip. Als je de steeg uitkomt, loop dan eens naar rechts tot je bij Art Jacobs bent. Deze gallery is een bezoekje meer dan waard, want René maakt prachtige kunst, waarin je, als je er vaker naar kijkt, steeds nieuwe dingen ontdekt.