Jan Bartels heeft weer een prachtig nieuw programma in 'zijn' Theater de Veste (Foto: Koos Bommelé)
Jan Bartels heeft weer een prachtig nieuw programma in 'zijn' Theater de Veste (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Theaterdirecteur trots op laatste programmering

DELFT - Waar moeten we in het aankomende theaterseizoen 'op zeker' naar toe? Aan wie kunnen we dat beter vragen dan aan vertrekkend theaterdirecteur Jan Bartels?

Door Ruud Stift

Nadat hij op zondag 12 mei eerst trakteert op koffie en vlaai ('Van de beste vlaaienbakker van Nederland, Korsten, uit mijn geboortestad Weert!') en vertelt over al het moois voor volgend seizoen, is zaterdag 18 mei voor iedereen de mogelijkheid kaarten te bestellen. Volgens kenner Jan zitten er heel wat pareltjes tussen. Nieuwsgierig? Wees er snel bij!

Grote namen
"We hebben grote dingen binnen weten te halen, internationaal spektakel. En in alle genres het beste in zijn soort. Bij cabaret gaan we volgend seizoen o.a. Theo Maassen en Claudia de Breij zien en qua shows zitten o.a. Alex Klaasen en Herman van Veen in het programma. Ook op het gebied van internationaal spektakel, waar we zo'n beetje pleitbezorger van zijn geworden in de loop der jaren, staan grote 'nouveau cirque' producties op de agenda. Begin september trappen we bijvoorbeeld af met het fantastische gezelschap 'Gravity & Other Myths', een ensemble van tien personen uit Australië. Een eigenwijze, vernieuwende vorm van circustheater. Krachtpatserij, souplesse, vertrouwen, durf en trucs: je mond valt regelmatig open." Het meest trots is Jan op de programmering van '7 Fingers' uit Canada. "Die hebben we voor de vijfde keer in huis. Het is een groep die voortkomt uit de nieuwe generatie Cirque du Soleil-artiesten. Met meer ruimte voor een verhaallijn. Inclusief intrigerende dynamiek: van heel heftig naar verstild. Toneel, dans en adembenemende acrobatiek met elkaar verweven. Eén van de meest toonaangevende nouveau cirque-gezelschappen ter wereld."

Passie
Een andere discipline waar Jan warm voor loopt, is toneel. "Dat is één van mijn grote passies. Ik zou graag twee tips willen geven. De voorstellingen van Toneelgroep Maastricht zijn het laatste jaar een must-see. We hebben er drie geprogrammeerd staan in het nieuwe seizoen, waarvan een: 'The Great Gatsby', met Jeroen van Koningsbrugge en een ander: 'Jungfrau' met Wilfried de Jong. Verder wil ik ook 'Trojan Wars' van Het Nationale Theater aanbevelen. Hier spelen oude rotten samen met jonge talenten zij aan zij. Een marathonvoorstelling met eten en drinken. Heel bijzonder, een aanrader! Om nog meer stoelen gevuld te krijgen, hebben we de prijzen bij veel jeugd -en toneelvoorstellingen verlaagd. Kortom: wat let je? Reserveer en geniet van veel prachtigs!" Zie www.theaterdeveste.nl voor (voor)verkoop.