Simon Dijkshoorn was jarenlang een betrouwbare doelman op het veld en is dat nu in de zaal. (foto: Roel van Dorsten)
Simon Dijkshoorn was jarenlang een betrouwbare doelman op het veld en is dat nu in de zaal. (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Hoe gaat het met Simon Dijkshoorn?

DEN HAAG - Simon Dijkshoorn (36) noemt zichzelf geen topkeeper, maar is trots dat hij de mooiste derby's uit deze regio heeft meegemaakt.

Dijkshoorn begon als 6-jarige bij SV Schipluiden. "Ik kom uit een ASSO-gezin; mijn vader heeft daar tot zijn 48ste in de selectie gekeept. Zelf kwam ik ook onder de lat terecht. Ik denk dat dat kwam doordat ik wat lui van aard was en het leuk vond om een beetje te duiken."

- Hoe beviel dat in de jeugd?
"Ik zat tussen twee lichtingen in. Het ene jaar zat ik bij Albert Eikelenboom, Arjan van der Windt, Ben van Beurden en Pim Timmers en het jaar erna bij Erwin Schultz, Dennis Kuipers en Jesper Neeleman. Zijn vader Martin was in de jeugd de beste trainer die we hadden. We wisten van tevoren meestal wel hoe de training zou verlopen, maar dat verveelde niet. Hij smeedde echt een team."

- En toen de senioren...
"Ja, als kind uit een ASSO-gezin ging ik op zaterdag voetballen. We speelden in de vijfde klasse en in het begin was het wel even wennen aan het niveau. Dat jaar werden we ongeslagen kampioen bij DVV Delft. Het was een mooi jaar met een selectie met daarin allemaal goede vrienden. Na twee jaar in de vierde klasse werd besloten om te stoppen met prestatief voetbal op de zaterdag. Zonde, want ik denk dat als die keuze niet was gemaakt, de club nu minimaal een stabiele tweedeklasser zou zijn."

- Ging je naar de zondag?
"Nee, ik had het geluk dat we vanwege het 50-jarig jubileum wedstrijden tegen Sparta en Swansea speelden. Ik maakte blijkbaar indruk op Wim van Zinnen, want hij liet aan onze trainer Koos Ham weten dat hij me wel mee wilde nemen naar VV 's Gravenzande. Zo bleef ik toch op zaterdag voetballen."

- Hoe beviel dat?
"Ik had bedacht dat ik een jaar nodig had om te wennen. Ik speelde voornamelijk in het tweede. Na een halfjaar werd Wim ontslagen en opgevolgd door Henk Baggerman, die zelf een keeper meenam. Ik heb twee jaar voornamelijk in het tweede gespeeld, maar de sfeer was fantastisch. Ik ging vanuit Delft op de fiets naar de club, zodat ik na afloop nog wat kon drinken. We wonnen de voorloper van de Haaglanden Cup. Toen was het één groot feest! Daarna ontstond FC 's Gravenzande."

- En toen?
"Werd ik door Ruud Wijnands, keeperstrainer bij Full Speed, benaderd. Ook hier heb ik een mooie periode gehad, al wilde Peter Bos de club iets te professioneel neerzetten. Dit sloeg niet aan. Na een jaar kwam Alex Scholte en ondanks dat we een goede groep hadden, degradeerden we uit de tweede klasse."

- Tot wanneer bleef je?
"Tot Edger Kuntz bij me aanklopte. Schipluiden was net gepromoveerd naar de tweede klasse en hij zocht een ervaren keeper. We hadden een heel goede groep met onder meer Peter van Oijen, Dennis Rhijnsburger, Bart Boks, Koen Göbel, Leon van der Zalm, Marcus Post, Mark Vermeulen en Bowey Bos. Na een seizoen stopte Peet als aanvoerder en kreeg ik de band. De club besloot voor de zaterdag te kiezen. Ik merkte dat ik, qua beleving, de aansluiting met de jeugd verloor.

- Stopte je daarom?
"Ja, en omdat mijn vriendin op zondag bij RKDEO in de hoofdklasse speelde. Ik wilde in het weekend ook weleens samen wat doen. Inmiddels voetbal ik in een zaalelftal met oud-eerste elftalspelers van RKDEO. Daarnaast is mijn zoontje daar sinds kort ook bij de mini-F'jes begonnen."