René van der Horst hoopt dat honkbal groter wordt in Nederland
René van der Horst hoopt dat honkbal groter wordt in Nederland Foto: Willem de Bie

'Van 'bat boy' tot gedreven voorzitter van Blue Birds'

DELFT - Bij sommige sporters is de keuze van hun sport haast genetisch bepaald, zoals bij honkballer René van der Horst. Zijn vader komt oorspronkelijk uit Rijswijk, verhuisde naar Den Haag en voetbalde bij Vredenburgh, en softbalde als het voetbalseizoen was afgelopen. Daar kreeg hij verkering en verhuisde naar Delft.

Tekst en foto: Willem de Bie

"Mijn vader ging voetballen bij DHL en zocht, net als bij Vredenburgh, iets buiten het voetbal om. In die tijd, halverwege de jaren zestig, was Jan Hupkens bezig om een honkbalvereniging van de grond te tillen. Dat werd Blue Birds. Vanaf klein kind hobbelde ik mee met mijn vader mee als een soort 'bat boy': zocht ballen op, droeg de spullen, ging mee naar wedstrijden en langzamerhand groeide ik in het spel. Toen ik eindelijk groot genoeg was om echt mee te gaan doen, ik was toen tien, wist ik alles van de spelregels en de techniek en had vaak al een balletje geslagen of gevangen. Ik ben er, en dat is nu zo'n 45 jaar geleden, nooit meer weg gegaan."

Op de fiets
"Door die voorsprong op de anderen hoorde ik al snel bij de betere spelers; dat kwam vooral omdat ik alle posities, veld, gooien, vangen al onder de knie had. Vanaf mijn zestiende jaar speelde ik in het eerste negental. Blue Birds is begonnen aan sportpark Oude Laan, een strook grond bij de op- en afrit van de A13. Ook Wippolder en CSVD, het latere Vitesse, speelden daar. Verzamelen, verkleden en een drankje na de wedstrijd deden we in het clubgebouw van Wippolder op het Zuidplantsoen en dan lopend of op de fiets naar het veld aan de Oude Laan. Vanaf begin jaren zeventig bouwden we een eigen clubhuis; trainingen waren in die tijd een uurtje korter zodat iedereen daarna nog kon helpen met de verbouwing. We zijn nu een grote honkbalclub met zo'n 325 leden."

Kracht
"Het leuke van honkbal is de combinatie van individuele en teamsport: jij doet alleen die actie, en als team doe je het geheel. Je combineert atletisch vermogen met techniek en tactisch denken. In het eerste team heb ik 15 jaar gespeeld, daarna in het tweede en derde. Daarnaast ben ik actief als aanvoerder, trainer en coach.
De kracht van Blue Birds komt vanuit de leden, de vrijwilligers, dat is een mooie ploeg mensen die ergens de schouder onder kunnen en willen zetten, gecombineerd met gezelligheid. Wij zijn een breedtesport, geen betaalde spelers, maar als doel om zo goed mogelijk te presteren door constant je niveau willen verbeteren."
Verbijsterend
"Ren. Nu moet een team van ons soms naar Moergestel of Enschede, daar zitten ploegen uit de competitie. Da's wel een eind weg. We doen het als land goed, zoals het winnen van het WK voor amateurploegen, maar de winst qua sport is helaas minimaal. Punt van aandacht is ook de situatie van de sport in Delft. De afgelopen jaren is er te weinig geld naar sport gegaan, waardoor er een achterstand in onderhoud en faciliteiten is van meer dan 20 miljoen euro. Daar wil de gemeente, zo hoorden we vorige week, nu mee aan de slag. Maar het wordt niet duidelijk hoeveel tijd dat mag kosten: we zijn al zes jaar in gesprek, er zijn dikke rapporten geschreven, maar er gebeurt tot op heden bijna niks! Verbijsterend...".

Eigen broek
"En dan wil Delft de komende jaren ook nog zo'n 15 tot 20.000 nieuwe woningen gaan bouwen. De vraag is ten eerste: waar? Zoveel ruimte is er niet meer; gaat dat ten koste van de sport? De wethouder zegt van niet, maar waar dan wel zoveel huizen gebouwd kunnen worden is niet duidelijk. Als Delft er een kwart nieuwe huizen bij krijgt zou dat ons theoretisch een kwart nieuwe leden kunnen opleveren. Waar gaan we die laten? Ook moet de stad investeren in vervoer, infrastructuur, sociale voorzieningen, ziekenhuis, ouderenzorg en zo meer. En is er dan ook geld voor nieuwbouw en uitbreiding van en voor de sport? Naast de 20 miljoen om de zaak op orde te krijgen?

Ook de regio is een punt van aandacht: wij vinden dat je intensiever de samenwerking met andere steden moet opzoeken, misschien een regionale sportraad, krachten bundelen en niet perse 'de eigen broek willen ophouden'."

Lol maken
"Het seizoen is bij Blue Birds weer begonnen en dat gaat eind mei vergezeld van ons traditionele jeugdkamp. Zo'n 120 kinderen zijn dan een weekend op onze locatie bezig met honkbal, maar ook allerlei andere activiteiten en vooral lol maken."

Kijk voor meer informatie op www.bluebirds.nl of mail naar info@bluebirds.nl.