Ria en Gerard die elkaar in liefde vonden op begraafplaats Iepenhof
Ria en Gerard die elkaar in liefde vonden op begraafplaats Iepenhof Foto:

Bezoekers Iepenhof II: 'Uit verdriet ontstond liefde'

DELFT - Het eerste paar wat ik aantref op begraafplaats Iepenhof deelt een prachtige anekdote, te mooi om waar te zijn. En ook te mooi om niet met de lezer te delen.

Door Ruud Stift

Gerard van den Bergh (72) en Ria van Leeuwen (69) waren al 'min of meer bekenden van elkaar'. Door de jeugdsoos in vroeger jaren. Maar ze verloren elkaar uit het oog. Totdat ze allebei hun partner verloren. Aan die 'vreselijke ziekte kanker'. Op zijn wekelijkse bezoek aan het graf van zijn vrouw, Ineke van den Bergh-Ammerlaan, kwam hij Ria op een gegeven moment tegen. Want vlakbij Ineke ligt haar man, Wim van Leeuwen, begraven. Van het een kwam het ander. Het bakje koffie bij Ria thuis mondde uit in over en weer bij elkaar eten en inmiddels hebben Gerard en Ria al zes jaar een LAT-relatie. "We doen ons eigen ding doordeweeks en in de weekenden ondernemen we samen verschillende activiteiten. Zoals fietsen en veel samen op vakantie gaan. Vooral Portugal en de Canarische Eilanden zijn favoriet. We hebben het leuk samen. Gerard is leuk opgenomen in de familie en ook onze kinderen vinden ons een goede match samen. Dus nu gaan we elke week samen naar Iepenhof. Dan steken we een kaarsje aan en zetten een paar nieuwe plantjes bij de graven."

Zonaanbidster
Gerard: "Ik was 38 jaar getrouwd met Ineke. Het was een lieve vrouw met een goed karakter. Ze was gek op olifantjes en hield van de zon. We hadden een abonnement op de Canarische Eilanden. Verder fietste ze graag en ze was verzot op tuinieren. Ze werkte als administratief medewerker op de boekhouding bij de Optische industrie, Oldelft."

Grensrechter
Ria: "Wim en ik waren bijna 42 jaar getrouwd. Hij was nooit ziek, liep hard en hanteerde de grensrechtervlag bij DHC. We gingen altijd graag naar DHC, lekker naar onze jongens kijken. Het was een hele aardige, vriendelijke man die met iedereen op kon schieten. Wim was een vriend van mijn broer en zo kwam hij bij ons over de vloer. Op mijn 16e kreeg ik verkering met hem. Hij heeft altijd bij een ingenieursbureau gewerkt, in Zoetermeer."

Restauratie
Fervente Feyenoorder Gerard ('Ik ga al vanaf mijn 5e naar het stadion, dus al 65 jaar!') meldt met trots dat hij 'in de restauratie zat'. "Ik heb onder andere Paleis Noordeinde en Huis ten Bosch mogen helpen restaureren, eind jaren '70. Net voordat Beatrix de troon besteeg." En, het stel zelf, waar kiezen ze voor: begraven of cremeren? "Begraven, we hebben allebei niets met cremeren."

Het graf van Ineke, de vrouw van Gerard