Vervolg van voorpagina

Een erg magere onderbouwing voor een ingreep die ingaat tegen de eigen beleidsopvattingen van de gemeente. Men verwijst hiermee naar een gebouw dat in deze tijd waarschijnlijk niet meer zo hoog had mogen worden."

Wethouder Martina Huijsmans: "Ontwikkelaar Van Mierlo ontwikkelt een bouwplan voor eigen rekening en risico. Daarom is communicatie met omwonenden zijn verantwoordelijkheid. Er zijn informatieavonden geweest en in de te volgen bestemmingsplanprocedures is voorzien in inspraak van belanghebbenden. De gemeente heeft geen redenen om dit plan er haastig en onzorgvuldig doorheen te drukken. Besluitvorming over het bestemmingsplan in het college en raad moet zoals nog plaatsvinden, dus van een onomkeerbaar besluit vanuit de gemeente is geen sprake."

Accenten
Het gaat om een particulier bouwplaninitiatief dat niet past in het vigerende bestemmingsplan. De gemeente heeft aangegeven bereid te zijn om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging, op voorwaarde dat het bouwplan past binnen de geldende gemeentelijke beleidskaders. Dit bestemmingsplan is nog niet in procedure. Het bouwplan wordt momenteel door ontwikkelaar uitgewerkt. Het 'waterfront' langs de Schie kent momenteel geen aangesloten bebouwing met massaal dezelfde bouwhoogte maar juist een variërende bouwhoogte, van 2,3,4 en af en toe accenten met 10 bouwlagen op logische plekken. De stedenbouwkundige inpassing van deze locatie in haar omgeving volgt dit uitgangspunt, namelijk een hoge maximale bouwhoogte op de hoek van 8 tot 10 lagen, welke een 'accolade' creëert met de hoge hoek van het gebouw bij het Delftzichtplein. Voor overige blokken op deze locatie zijn maximaal 4 tot 5 bouwlagen toegestaan. Dit uitgangspunt past – mits goed onderbouwd - binnen de Nota Bouwhoogte.

Communicatie
De ontwikkelaar Van Mierlo is primair verantwoordelijk voor de communicatie over de ontwikkeling van het bouwplan en heeft inmiddels twee informatieavonden georganiseerd. Tijdens die avonden in oktober 2018 (dus voor december 2018) en in februari 2019 hebben omwonenden alle relevante informatie kunnen verkrijgen, hebben ze hun bezwaren en ideeën kunnen uiten en mede naar aanleiding daarvan zijn er enkele planaanpassingen door Van Mierlo doorgevoerd. Er is geen aanleiding gezien om de bouwhoogte van het hoekgebouw aan te passen van 10 lagen naar 4 lagen, zoals deze specifieke bewonersgroep van Koningsveld wenst. De bewoners hebben tot nu toe voldoende en tijdig de gelegenheid gekregen om zich te informeren over het bouwplan en hun mening daarover duidelijk te maken richting ontwikkelaar en gemeente. Tevens hebben zij een WOB-verzoek ingediend om informatie te verkrijgen over dit project. Dit is inmiddels afgehandeld, de gevraagde informatie is verstrekt.