Leden van de werkgroep Prinsenhof in overleg over de presentatie van 11 mei (Foto: Vincent Basler)
Leden van de werkgroep Prinsenhof in overleg over de presentatie van 11 mei (Foto: Vincent Basler) Foto: Vincent Basler

Werkgroep Prinsenhofgebied presenteert haar visie

DELFT - Na de beroering die ontstond over de plannen voor het vernieuwen van het Museum Prinsenhof Delft met de aanliggende gebieden besloten het College van B en W en de gemeenteraad de stad te betrekken bij het opstellen van plannen voor dit gebied.

Dit leidde tot een werkgroep van 32 vertegenwoordigende leden: vertegenwoordigers van Delfia Batavorum, Natuurvereniging KNNV, aanliggende bedrijven, omwonenden, individueel betrokkenen zoals Brie van Klaveren, Wim van Leeuwen die een alternatief plan ontwikkelde, Delftenaren met een gedegen historisch besef, jongeren van buiten de binnenstad en natuurlijk vertegenwoordigers van Museum Prinsenhof Delft en de gemeente Delft. Dick Stammes, één van de woordvoerders: "Heel bijzonder. 32 leden die elkaar niet of deels kenden. Hoe bouw je in korte tijd een samenwerking op die leidt tot goede plannen voor het hele Prinsenhofgebied?" De werkgroep wordt ondersteund door omgevingsmanager Irma Lauwers en medewerkers van de afdeling communicatie van de gemeente.

Uniek proces
Een unieke manier van participatie volgens Wim van Leeuwen: "De werkgroep is een volwaardige gesprekspartner bij het ontwikkelen van de plannen. Dat betekent een echte verantwoordelijkheid bij de deelnemers. De rol en de positie van de museummedewerkers en die van de gemeente is anders dan wanneer ambtenaren zelf plannen maken." De werkgroep wil tot een totaal perspectief voor het gehele gebied komen. Dat plan wordt als een niet vrijblijvend advies aan het college en de gemeenteraad aangeboden. Deze moeten met argumenten komen om anders dan het advies te besluiten.
Vanaf half januari is er onder voorzitterschap van Irma Lauwers hard gewerkt om inzicht te krijgen in beleid dat de gemeente op verschillende gebieden de afgelopen jaren heeft vastgesteld en om de werkgroep de benodigde achtergrondinformatie aan te reiken. Enige tientallen rapporten en nota's werden digitaal beschikbaar gesteld. Daarnaast kregen ze presentaties op het gebied van
bouwhistorisch onderzoek, toeristisch beleid, natuurnota, rapport Deetman, Fonds Delft 2040, beleidsnota over Het Prinsenhof enz.. Ook werden verschillende ander musea bezocht om te horen hoe verbouwingen aan die musea zijn voorbereid, de kern- en de knelpunten.

Presentaties
Uiteindelijk hielden vijf leden van de werkgroep een presentatie, met onderwerpen als: Waar komt de entree van het museum? Hoe richt je de buitenruimte Phoenixstraat en Oude Delft in? Hoe versterk je de verbinding buitenruimte en entree? Moet het museum horeca hebben, waar zou die moeten komen? Wat wordt de functie van de Waalse Kerk? Hoe richten we de Prinsentuin in? Hoe versterk je dit deel van de historische binnenstad als cultuurkwartier? Verander je de gevel aan de Oude Delftkant? Er werd vooral gekeken naar overeenkomsten bij de oplossingen voor de vragen. Dit leidde tot een gezamenlijk voorstel.

Stammes: "Zaterdag 11 mei presenteren we onze visie. Belangstellenden kunnen aangeven wat zij van onze ideeën vinden. We hopen op veel reacties. Alle op- en aanmerkingen worden gerubriceerd naar onderwerp en beantwoord. Uiteraard kijken we of de opmerkingen leiden tot het bijstellen van onze ideeën. Zo ja, dan doen we dat. Daarna wordt het definitieve perspectief financieel getoetst." Wilt u aanwezig bij de presentatie in Museum Prinsenhof? Stuur dan voor 8 mei een e-mail naar werkgroep@delft.nl Er staan twee presentatierondes geprogrammeerd, om 11.00 uur en om 13.30 uur.