De plek waar hoogbouw gepland staat
De plek waar hoogbouw gepland staat Foto:

Wijk Koningsveld wil af van hoogbouw Plan Zuideinde

DELFT - Bewoners van de buurt Koningsveld hebben de gemeente om meer openheid gevraagd over de plannen voor een hoogbouwblok aan de Schie – ook wel bekend als Plan Zuideinde.

Door Ruud Stift

Al jaren is dit plan door de gemeente in stilte voorbereid. Nu het klaar is, krijgen de omwonenden 'inspraak'. Bij een eerder verzoek tot openheid werd erg veel informatie achtergehouden. Bewoners van Koningsveld komen in de schaduw van het hoogbouwblok dat op de plek moet komen van Panjo en BoRent. Zij voelen zich voor het blok gezet nu sprake lijkt van voldongen feiten en geheime afspraken – sommige al van jaren terug. In stukken waar middels een beroep op de WOB (wet openbaarheid van bestuur) bij de gemeente om gevraagd is, is veel informatie zwartgelakt omdat de gemeente deze niet wenst te delen. In de hoogbouwplannen lijkt geen rekening te zijn gehouden met eerder vastgesteld gemeentelijk beleid om 'zichtlijnen' langs de Schie open te houden, bouwhoogtes aangepast aan de directe omgeving. Ook is het bouwplan niet meegenomen in het milieuonderzoek voor Schieoevers Noord waar het feitelijk deel van uitmaakt. Een grote groep gedupeerde bewoners van Koningsveld verzet zich tegen de bouwplannen, maakt bezwaar tegen het Bestemmingsplan en de Omgevingsvergunning en stapt desnoods zelfs naar de rechter. Niettemin hopen zij dat door bijstelling van de plannen alsnog tegemoet zal worden gekomen aan hun bezwaren. Recente aandacht voor tijdige en betere inspraak bij de gemeenteraad geeft de Koningsveldbewoners hoop. Kees Jan Bender: "Tijdens de 1e bewonersbijeenkomst, najaar 2018, wisten we nog niets van de plannen voor hoogbouw aan de Schie. Na afloop zijn we rond gaan vragen, hebben we informatie verzameld en suggesties plus een andere zienswijze aangedragen m.b.t. bezonning, uitzicht, privacy, esthetiek en afstemming met bebouwing in de omgeving. Daar heeft de gemeente nog niets mee gedaan. Waarom zo pontificaal aan de Schie? We zijn ook de 'techniek' ingedoken en alle plannen lijken op een stijlbreuk m.b.t. bestaande richtlijnen. Waarom houden ze zich niet aan de Nota Bouwhoogte uit 2005 die spreekt van 'zichtlijnen op de Schie die behouden moeten blijven'? Dat heeft men bij de 'Parel aan de Schie' en aan de Zuidkolk wel gedaan. De drie welstandscriteria: stedenbouwkundige samenhang, een evenwichtig gevelbeeld en bijpassende detaillering in materieel en kleurgebruik worden met voeten getreden bij dit plan."

Gepreksrondes
"De gemeente is moeilijk toegankelijk. Gespreksrondes, inloopavonden en overleg leveren bar weinig op. Delft wil haast maken met haar ambitie om 15.000 nieuwe woningen bij te bouwen. Ter vergelijking: het grotere Leiden heeft slechts 8.000 nieuwbouwwoningen in bestelling staan... De gemeente denkt gewoon niet mee met ons, er zijn mooiere oplossingen voorhanden. We zijn niet tegen de bouw, wel tegen de manier waarop gebouwd gaat worden. Op het eerste door ons ingediende WOB-verzoek van 29 december kregen we 16 januari antwoord. Naast dat ons verzoek als 'te breed' werd beschouwd, had men ook vele delen van de tekst zwart gelakt. Dit riep vragen op. Was de gemeente al in een ver gevorderd stadium met de ontwikkelaar? Want ook over de nieuwe anterieure overeenkomst die tussen beide partijen zou bestaan, hebben we een WOB-verzoek ingediend. We zijn inmiddels 4 WOB-verzoeken en een bezwaarschrift verder. Als enige reden voor hoogbouw wordt genoemd dat deze een stedenbouwkundige 'accolade' creëert met de hoge hoek van het gebouw op het Delftzichtplein.

Zie verder pagina 3

Hoek Zuideinde in de nieuwe situatie