John Hage heeft Vitesse Delft na een teleurstellende seizoensstart aan de praat gekregen en hoopt op promotie via de nacompetitie.
John Hage heeft Vitesse Delft na een teleurstellende seizoensstart aan de praat gekregen en hoopt op promotie via de nacompetitie. "Want in die eerste klasse komen, is lastiger dan om er te blijven." (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Volgens trainer John Hage zit in Vitesse Delft nog genoeg potentie

DELFT - Vitesse Delft heeft nog alles om voor te spelen in de laatste drie competitiewedstrijden. De ploeg van trainer John Hage doet namelijk nog volop mee voor de derde periode.

Door Alphons de Wit jr.

Dat is een knappe prestatie; zeker als je ziet dat voor de winterstop eerder rekening moest worden gehouden met een nacompetitieplaats om degradatie af te wenden.
"Maar vanaf de winterstop loopt het lekker", stelt John Hage, die begin dit seizoen het stokje overnam van Peter Klomp, tevreden vast. "Waar we voor die tijd vaak pech hadden, valt het kwartje nu juist de goede kant op voor ons. Je moet ook niet denken dat nu alles hosanna is, want we winnen de meeste wedstrijden met een minimaal verschil. Dat verschil dwingen we wel af, maar we zouden het onszelf makkelijker maken door wat meer doelpunten te maken."

Overstap
Hage is bezig aan zijn eerste seizoen bij Vitesse Delft. "Ik moet zeggen dat het me hier uitstekend bevalt. De overstap van de A1 van Quick naar Vitesse Delft 1 heb ik als zeer prettig ervaren en is een mooi vervolg in mijn trainerscarrière."
Dat komt onder meer doordat Hage in een gespreid bedje terechtkwam. "Want qua begeleidingsstaf was hier alles perfect geregeld. Daarnaast heb ik aan Peter Klomp, die dit jaar technisch coördinator is en de organisatie heeft neergezet, een prima klankbord. Alle randzaken zijn bij de club ontzettend goed geregeld voor de trainers en de spelers. Daardoor kunnen wij als trainers volledig met het voetbal bezig zijn."
De keuzes vallen op dit moment goed; dat was voor de winterstop weleens anders. "In die tijd waren we vooral bezig om een bepaalde speelwijze in te slijpen. Dat is gelukt en we zijn inmiddels zelfs in staat om meerdere systemen te hanteren. We zien nu ook dat de jongens bereid zijn om het vuile werk voor elkaar op te knappen. Dan kun je in deze competitie goed meedoen."

Perspectief
Sterker nog, met nog drie wedstrijden te spelen heeft Vitesse Delft nog volop uitzicht op de derde periode. "Want de twee ploegen die boven ons staan, hebben al een periode op zak en strijden om het kampioenschap. Daarbij krijgen wij nog de twee onderste ploegen uit de competitie en spelen we de laatste wedstrijd tegen Nieuwenhoorn, de huidige nummer twee. Dat we die ploeg in de laatste wedstrijd treffen, kan in ons voordeel uitvallen, omdat dan de beslissingen misschien al gevallen zijn. Verder speelt onze naaste belager Sparta nog tegen de drie bovenste ploegen. Als ze die winnen worden ze waarschijnlijk kampioen, wat dan ook terecht is."
Mocht Vitesse aan het toetje mogen proeven, dan is de oefenmeester positief gestemd. "Want in de nieuwe opzet, waarbij de nacompetitie uit drie wedstrijden bestaat, speelt geluk ook een rol. Daarbij zit je, als je de derde periode binnensleept, in een flow en kun je alleen maar winnen door te promoveren. Als je na een slecht seizoen de nacompetitie ingaat om niet te degraderen, brengt dat een andere druk met zich mee."
Hage ziet in de samenstelling van zijn selectie een belangrijke factor in het verschil met voor de winterstop. "Want in januari is de selectie een stuk breder geworden. Waar we voor de winterstop nog wel eens een kleine selectie hadden door blessures, is het nu af en toe lastig om iedereen tevreden te houden. Verder is het heel fijn dat Sjoerd van der Kolk begin dit seizoen ook de overstap van Quick heeft gemaakt, want hij is voor mij een verlengstuk in het veld. Hij is in de winterstop een oog verloren door een vervelend vuurwerkongeluk, maar heeft zijn plek in de basis weer terugveroverd. Hij ziet het spelletje goed en is vanuit zijn positie centraal achterin erg belangrijk in de coaching voor het team."

Ambitie
Ondanks de tegenvallende resultaten voor de winterstop, heeft Hage in januari zijn contract verlengd. "Uit de aanbieding spreekt vertrouwen vanuit de club en dat is natuurlijk erg fijn. De staf zal wat wijzigingen ondergaan, doordat Benjamin van der Zwan hoofdtrainer wordt bij Schipluiden en Peter Klomp bij Poortugaal. Aan hun vervanging wordt hard gewerkt. Wel zijn de perspectieven goed: van de huidige groep blijft bijna iedereen en technisch manager Tom van Dasler heeft veel jongens die hier vroeger speelden, maar vertrokken omdat er geen A-jeugd was, weten te verleiden om terug te komen. Daarnaast hebben we ook weer aan A-elftal. Of ik hier nog jaren blijf? Dat weet je natuurlijk nooit, maar ik heb het heel erg naar mijn zin bij Vitesse Delft. Ik wil hier graag iets moois neerzetten en we gaan er alles voor doen om dat te bereiken. Ik ben pas vijfendertig en ik heb niet voor niets mijn TC1 gehaald. Ik heb ambities en hoop dat mijn periode bij Vitesse Delft een goede leerschool is voor mijn verdere trainerscarrière."