Karin Schrederhof heeft samen met de Delftse sport een flinke klus te klaren
Karin Schrederhof heeft samen met de Delftse sport een flinke klus te klaren Foto: Willem de Bie

Wethouder Schrederhof: "Eerst de basis op orde brengen"

Wethouder Karin Schrederhof heeft wonen, de wmo en sport in haar portefeuille. Alle sportclubs hebben vorig jaar plannen en ideeën ingediend om de sport in Delft op peil te krijgen en te houden, en te kijken naar de toekomst. In totaal zijn er voor 46 miljoen aan plannen ingediend, waarvan zo'n 21 miljoen is bedoeld om de basis op orde te brengen. Een flinke uitdaging voor de bevlogen PVDA-wethouder.

Tekst en foto: Willem de Bie

Karin is een geboren Rotterdamse, geboren 'op zuid' zoals ze daar zeggen. Na kortstondig de Kunstacademie te hebben bezocht - 'ik vond het te vaag' - gaat ze Bouwkunde studeren op de HTS. In een tijd waarin er van de 1000 studenten 5 meisje zijn. 'Dat is zeer vormend'. Na de start bij een architectenbureau volgen er een aantal functies die verband houden met haar studie en waarin de link met bewoners ligt besloten. Een breed perspectief dus. Sporten doet ze altijd: schaatsen, skiën, atletiek en vooral hardlopen. "Ik heb twee keer een marathon gelopen, die van New York en Berlijn. De volgende wordt hoop ik de marathon van Rotterdam". De Delftse sport, zo erkent ook de wethouder, heeft een moeilijke tijd achter de rug: "Ik heb een goed contact met de Sportraad en ben dus ook goed op de hoogte van wat er leeft. Sport is erg belangrijk, met name ook de ontmoetingsfunctie. Er is veel geknepen in de financiën de afgelopen jaren; daar waren allerlei redenen voor, zoals de Spoorzone, maar het moet nu anders."

Inhaalslag
Er ligt een sportvisie die nu is uitgewerkt in twee lijnen: de Investeringsagenda en het Uitvoeringsplan Sport. Belangrijkste vraag is ongetwijfeld wat er kan worden gerealiseerd van de ingediende plannen? "De bomen groeien in Delft nog steeds niet tot aan de hemel, maar we gaan wel een start maken, een inhaalslag om die basis weer op orde te krijgen. Dat gaat niet in één keer, dat zal gefaseerd moeten worden uitgevoerd. Als gemeente vinden we sport belangrijk, dat zullen we moeten laten zien. Daarnaast willen we in Buitenhof de Kerkpolder-sportfaciliteit meer naar de wijk brengen, waardoor de sport weer dichterbij de wijk komt en meer is ingebed in het woongebied".

Sporthal Brasserskade
Een veel gehoorde term is 'samenwerking'. De gemeente wil dat natuurlijk met de sportverenigingen, maar ook met randgemeenten als Rijswijk, Den Haag en Midden-Delfland. "Delft is al langer bezig om die regionale samenwerking te intensiveren. Het is natuurlijk raar dat wijken als Ypenburg en Rijswijk Buiten voor een deel leunen op Delftse sportaccommodaties". Weinig begrip oogstte Delft met de sluiting van Sporthal Brasserskade terwijl er geen goed alternatief was: "Het kon niet anders: het was een oude hal die op instorten stond. Voor het hele gebied aan de Bras moet een goed doordacht plan komen qua gebiedsontwikkeling. Kijken waar de prioriteiten liggen en de clubs ondersteunen met hun plannen. En over de hele stad kijken waar verdiencapaciteit ligt, de sport goed over de stad verdelen en ook de maatschappelijke kant van de sport in het vizier houden. Ontmoeting is een wezenlijk onderdeel van sport".

Sportraad
Naast een investeringsplan voor 'de basis op orde' is er ook een uitvoeringsplan, dat gaat over de maatschappelijke rol van de verenigingen. Dus over hoe die rol kan worden ingevuld, hoe de vereniging vitaal blijft en hoe de gemeente daarbij kan ondersteunen. "Belangrijk is dat verenigingen nadenken over de toekomst: zij gaan over hun sport en de accommodatie, wij over de velden. Samen met de gemeente, die wellicht voor de garantstelling van hun plannen kan zorgen, kunnen we dan een en ander gaan faseren en prioriteren. Ook moeten we nadenken of hier en daar niet slimmer kunnen omgaan met accommodaties: wonen, werken, recreatie en sport combineren." Afgelopen maandag sprak Karin met de Sportraad: "Ik zou het een goed idee vinden als verenigingen de mogelijkheid krijgen om hun visie te 'pitchen', aan elkaar en aan raadsleden. Daarna maakt het College een voorstel dat naar de Raad gaat."

Woningen
Delft wil op termijn zo'n 15.000 woningen gaan bouwen; gaat dat ten koste van de sport? "Sportvelden blijven sportvelden, want die hebben we in de toekomst nodig; we gaan in ieder geval qua grond geen groot gedeelte opofferen. Wellicht dat er in Kerkpolder en aan de Brasserskade nog wat te winnen is en er grond voor andere functies vrij te spelen valt. Waar Delft blij mee is want we hebben weinig eigen grond." Karin Schrederhof is van goede wil als het om de sport gaat. Het woord is nu aan de Raad en het College.