Afbeelding
Foto:

Hemd van het Lijf: Calvin Rans

De Canadees is docent Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU- Delft. Afgelopen maand werd hij verkozen tot Docent van het Jaar.

1. Waarom wilde je hier op de foto? Op deze plek komen docenten van de TU bijeen om nieuwe leermethoden te bedenken en om ervaringen uit te wisselen. Ik krijg hier altijd veel inspiratie die ik doorvoer in mijn eigen manier van lesgeven.

2. Waarom ben je Lucht- en Ruimtevaarttechniek gaan studeren? Ik wilde als kind astronaut worden, maar toen werd ik te lang! Om astronaut te worden is er een limiet qua lengte. Als 'next best' wilde ik ruimtevaarttechniek studeren, maar dit vond ik uiteindelijk -in vergelijking met luchtvaarttechniek- minder interessant.

3. Hoe kwam je bij de TU terecht? Ik deed mijn master en promotieonderzoek in Canada over een nieuw materiaal. Dat materiaal is toevallig hier in de TU uitgevonden en toen ging ik één jaar hier op uitwisseling. Na mijn promotie vroegen ze of ik weer bij hen wilde werken.

4. Wat voor lessen geef je? Alles wat ik doe heeft betrekking op structuren en structurele designs in de luchtvaarttechniek. Ook werk ik mee aan een cursus over forensische techniek waar we onderzoek doen naar vliegtuigongevallen.

5. Wat betekent de verkiezing tot Docent van het Jaar voor jou? Het feit dat ik eerst ben verkozen door de studenten van mijn eigen faculteit is wat mij persoonlijk erg raakt. Erkenning op een nationaal niveau is een grote eer. Het vertelt mij dat ik met mijn passie grotere dingen kan bereiken.
6. Heb je een bepaalde filosofie wat betreft lesgeven? Lesgeven is niet alleen het overbrengen van kennis, maar juist iemand inspireren om zelf op ontdekking te gaan en het zelf te leren. Als ik alleen kennis overbreng dan ben ik net een boek.

7. Naast de eer won je ook een geldbedrag om te investeren in educatie, heb je al een idee? Bij een van mijn moeilijkere cursussen zijn de leerboeken sterk verouderd. Ik wil een alles omvattende bron maken die digitaal en interactief is. Met veel video' en zelfs met behulp van Augmented Reality.

8. Hoe kwam je op dat idee? Vroeger keek ik de cartoons van Inspector Gadget. Zelf was hij erg onhandig, maar zijn dochter Penny had altijd een oplossing voor alles door haar magische computerboek. Zoiets wil ik ook creëren voor mijn cursus.

9. Word je nu veel herkend? Ja en dat is best gek, want ik kom personen tegen die weten wie ik ben terwijl ik hen nog nooit eerder heb gezien! Recent werd ik gefeliciteerd door een vreemde in een bouwmarkt, omdat hij mij herkende van een foto bij een krantenartikel.

10. Als jij burgemeester was van Delft dan… Zou ik kijken of er laagdrempelige projecten zijn waarvoor we TU-studenten kunnen inschakelen. Stad en student kunnen hier van elkaar profiteren.